Православље

Није добро! БАЈДЕН НАЈАВИО НОВА ОСВАЈАЊА! Открио планове за глобалну доминацију! Ниједан председник никад није изговорио те речи…

Америка поново креће напред, поручио је амерички председник Џозеф Бајден у обраћању члановима Сената и Представницког дома америчког Конгреса поводом првих 100 дана његовог мандата.

Бајден је приметио и да се ниједан досадашњи амерички председник није обраћао у, како их је означио, историјским околностима у којима су две жене – потпредседница Камала Харис и председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси, представнице демократа, седеле иза њега током обраћања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Господо председавајућа и господо потпредседнице, ниједан председник никад није изговорио те речи на овом подијуму. Било је крајње време“, рекао је Бајден у среду, а пренео Глас Америке.

Поручио је да су САД у успону и да су изабрале наду – насупрот страха.

„Америка је била у пожару када сам ступио на дужност пре стотину дана. Усвојили смо економски план и већ видимо резултате који утичу на опоравак земље“, додао је Бајден.

Према његовим рецима 90 процената америцких грађана живи на мање од осам километара од пунктова за вакцнацију против ковида.

„Вакцинишите се. Узмите вакцину. Доступне су“, поруцио је америцки председник у обрацању, додавши да ће у првих сто дана његовог мандата бити дато 220 милиона вакцина.

Истакао је да је реакција државе на пандемију корона вируса, укључујући и вакцинацију био један од највецих логистичких достигнућа у Америци.

Такође, амерички председник је указао да се САД са Кином и другим земљама такмиче да, како је рекао, освоје 21. век.

„План за спас Америке омогућиће нам да преполовимо број деце која живе у сиромаштву током 2021. У том процесу отворено је 1,3 милиона радних места у року од 100 дана. Више радних места него у првих сто дана мандата било ког председника“, истакао је Бајден.

Такође, државни план о запошљавању, који је раније предложио, означио је најважнијим још од Другог светског рата.

„Искористићемо га да заменимо 100 одсто цеви широм земље како би сви грађани имали исправну пијаћу воду“, рекао је Бајден.

Он се заложио да САД преузму примат у производњи електричних аутомобила, турбина и батерија – које не загадују животну средину.

„Нема разлога да се делови за турбине производе у Пекингу, а не у Питсбургу“, рекао је амерички председник, наводећи да је потпредседница Харис предводити иницијативе за отварање нових радних места.

Изнео је податак да је 20 милиона америчких грађана остало без посла за време пандемије Ковида 19 – док је 650 милијардера приходовало укупно билион долара.

„Преливање у економији никада није дало резултате. Потребно је да је изградимо од краја према средини“, подвукао је Бајден.

Амерички председник је рекао да је кинеском председнику Си Ðинпингу рекао да ће, како се изразио, свестрано, бранити америчке интересе – укљуцујући глобалну економију.

„Рекао сам му и да ћемо задржати снажно војно присуство у подручју Пацифика – као што то чинимо са Северноатлантском алијансом у Европи. Не да да бисмо запоцели сукоб – већ да бисмо га спречили“, указао је амерички председник.

Говорећи о Русији – прецизирао је да је директно и пропорционално одговорио на покушаје Русије да се меша у изборе одржане 2020. као и сајбер-нападе почињене у Америци.

Осврнуо се и на одлуку о повлацењу америцких трупа из Авганистана рекавши да ће се САД наставити да буду обазриве поводом терористицких претњама ма одакле оне долазиле.

У вези са проблемом оружаног насиља у САД, којим су последњих дана били погођене државе Џорџија и Колорадо, Бајден је истакао да је потребно применити стриктније законе.

Затражио је од републиканаца у Сенату да се придруже демократама како би се санирали недостаци у закону који отежавају темељније провере корисника наоружања и разорније муниције.

„Учинићу све што је у мојој моци да заштитим грађане од пандемије и оружаног насиља. Али потребно је и да Конгрес делује“, рекао је Бајден.

Такоде, од Конгреса је затражио да усвоји законе којима се регулише полицијско поступање до прве годишњице смрти Џорџа Флојда, који је у мају преминуо током приводења, за шта је недавно осуден бивши полицајац из Минеаполиса Дерек Шовин.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг