Издвајамо Србија

Телеком отплатио стан Јоргованке Табаковић у коме данас живе њена ћерка и зет?!

Предузеће Телеком Србија преузело је на себе скоро 78.000 евра дуга гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић за отплату њеног четворособног стана у Новом Саду.

Loading...

Уговор о откупу дела тог стана површине 144 квадратна метра, Јоргованка Табаковић потписала је са Јавним предузећем ПТТ Србија још 30. маја 2000. године, у време када је била на функцији министарке за економску и власничку трансформацију у Влади социјалисте Мирка Марјановића.

Према документацији до које је дошао БИРН, тим уговором Табаковићева је стекла власништво над 94 квадрата (65 одсто) поменутог стана, пошто их је откупила за тадашњих 8.822,6 немачких марака (ДЕМ).

Преосталих 35 одсто површине тог стана у вредности од 92.170 ДЕМ , према Уговору о преносу права својине који је потписан нешто раније, 17.02.2000, Табаковићева је требало да отплати у наредних 40 година.

Табаковићева, међутим, није платила ни једну рату, а уговорне обавезе које није испуњавала целих 12 година, преузима њено матично предузеће Телеком Србија три месеца након што је преузела функцију гувернерке НБС.

То се види из Споразума о регулисању међусобних обавеза који су 30. новембра 2012. потписали генерални директор ПТТ Србија Милан Кркобабић и в.д. генералног директора Телекома Србија Предраг Ћулибрк.

Телеком се „обавезао да испуни обавезу запослене Телекома (у том тренутку гувернерке) Јоргованке Табаковић и плати потраживање ПТТ-а у вредности 35 одсто идеалног дела стана из Уговора о преносу права својине на непокретности“.

 У споразуму пише и да је износ који Телеком мора да плати „увећан за износ припадајуће затезне камате“ (јер Табаковићева није испуњавала обавезе које је преузела уговором са ПТТ-ом из 2000. године)

Тако је Телеком на име затезне камате био дужан да плати 1.651.573,71 динар, а за рате које Табаковићева током 12 година важења уговора није плаћала, још 2.101.242 динара.

За рате које тек треба да стигну на наплату, Телеком је морао да издвоји још готово 5 милиона динара. Укупно 8.704.693 милиона динара (око 77.700 евра)

БИРН је покушао да ступи у контакт са директором Телекома, Предрагом Ћулибрком. На телефонске позиве није одговарао, а није одговорио ни на поруку са питањем – по ком основу је Телеком Србија потписао споразум о преузимању дуга за стан Јоргованке Табаковић.

Иначе, према подацима регистра Агенције за борбу против корупције, Табаковићева, од момента постављења на функцију гувернера од 6. августа 2012. године у Телекому има статус мировања.

Стан у Новом Саду од 144 квадрата који је отплатио Телеком, данас је у власништву гувернеркине кћерке и сина, Милене и Николе Табаковић.

Они су као сувласници стана уписани у Катастар непокретности Новог Сада на основу решења издатог 6. новембра 2012, 24 дана пре него што се Телеком са ПТТ-ом споразумео да преузме гувернеркин дуг за тај стан.

 

Извор: ЈАВНО.РС

Loading...
loading...
loading...