loading...
Србија

Ово су сви чекали! КАДА СЕ ПРОЛЕЋЕ ВРАЋА У СРБИЈУ? Познати метеоролог најавио велики обрт и објавио детаљну временску прогнозу

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић најавио је да се пролеће враћа већ за викенд.

Среда јутро донеће снежни покривач и праву зимску ситуаију већем делу Србије. Већ од четвртка топлије, а од петка нам се враћа пролеће, за викенд око 20°Ц, почетком следеће седмице и до 25°Ц.

Уторак је Србији донео драстичну промену времена. Са севера је већ током преподнева продрао хладни фронт, уз јак северозападни ветар и јаче наоблачење, а у Бачкој је провејавао и слаб снег. Овај хладни фронт последица је премештања циклона преко севера Европе даље на исток.

Након јутарњих 6 до 8°Ц, температуре у Војводини су већ у току преподнева опале на 2 до 4°Ц. У Београду је након јутарњих 7°Ц, хладни фронт у току преподнева донео пад температуре на 3°Ц. Истовремено, на југу и истоку Србије било је сунчано и релативно топло, а температура је након јутарњег слабог мраза достигла и 17 до 19°Ц. Дакле, хладни фронт средином дана “поделио” је Србију на два дела, па је испред њега преовладавало пролећно време, а иза право зимско. Овај хладни фронт Хрватској и Босни донео је јак снег, а снег је падао и у Далмацији, Истри и на северу Јадрана. До краја дана хладни фронт стигао је и до југа и истока Србије и температура је опала за 15 степени.

Ове ноћи са југа Јадрана преко централних предела Балкана премешта се центар секундарног циклона. Овај циклон наставља пут даље према Црном мору и истоку Европе, а у ноћи између уторка и среде и у среду ујутро у већем делу Србије условљаваће умерен до јак снег, уз формирање снежног покривача и у нижим пределима. Очекује се да се формира снежни покривач од 2 до 10 цм, локално и до 20 цм, а 10 до 20 цм би пало и на планинама. Снег је забелео и Београд , а до јутра се очекује даље повећање снежног покривача, нарочито у вишим деловима града. Једино ће на северу Србије доћи до разаведравања и током јутра биће ведро, док ће у Неготинској Крајини и на југу Косова и Метохије падати киша. Температура током ноћи и јутра у већем делу Србије биће од -2 до 2°Ц, на истоку и крајњем југу до 4°Ц. Циклон условљава и ваздушни притисак испод нормале, а снег је праћен и јаким северозападним ветром.

Већ током среде центар циклона одмакнуће преко Карпата ка Црном мору, а са запада ће јачати антициклон и доћи до осетнијег пораста ваздушног притиска, што ће бити увод у стабилизацију времена, али ће четвртак и даље доносити нестабилности и локалне пљусковите падавине. Иначе, хладни фронт и циклон донели су Србији и региону продор веома хладбне ваздушне масе са севера Европе.

У петак ће над нашим подручјем бити снажан антициклон и ваздушни притисак биће знатно изнад нормале, а почеће прилив и топлије ваздушне масе. Ипак, јутра ће бити веома хладна, уз мраз, па се очекује огромна опасност по пољопривредне и ратарске културе, због чеха је неопходно применити адекватне мере заштите.

Под утицајем повишеног притиска, за викенд сунчано и топлије, уз температуре и до 20°Ц, а у недељу се очекује и нешто више облачности. Слаб мраз очекује се још у суботу ујутро на југу и југоистоку Србије.

Дакле, у Србији у среду ујутро облачно и хладно са снегом, уз формирање и повећање снежног покривача, у нижим пределима на истоку са кишом и суснежицом. На северу Војводине биће ведро. Током дана у већем делу Србије умерено до претежно облачно са кишом, суснежицом и снегом, понегде и са пљусковитим падавинама. Дуваће умерен до појачан, повремено и јак северозападни ветар, а у брдско-планинским пределима очекују се снежни наноси и сметови, уз вејавицу. Јутарња температура од -2 до 3°Ц, у Београду око 0°Ц, максимална дневна од 3°Ц на југу Србије до 11°Ц на северу Војводине, у Београду до 8°Ц.

У Србији у четвртак и петак ујутро мраз. Током дана променљиво облачно, уз локалну појаву кише и пљускова, на планинама се очекују пљускови снега. Понегде се очекује и краткотрајна и локална појава крупе. Максимална температура од 8 до 12°Ц, у Београду до 11°Ц, а јак северозападни ветар до краја дана биће у слабљењу. У петак претежно сунчано и топлије, максимална температура од 13 до 17°Ц, у Београду до 15°Ц. За викенд топло, а слаб мраз очекује се у суботу ујутро још на југу и југоистоку Србије. Максимална температура током викенда биће од 16 до 20°Ц, у Београду до 19°Ц. У суботу ће бити сунчано, а у недељу повећање облачности. У петак и током викенда ветар слаб до умерен, јужни и југоисточни.

Још топлије почетком следеће седмице, а максимална температура у понедељак и уторак и до 25°Ц.

У уторак са запада погоршање времена, а у среду захлађење, температура у паду за десетак степени.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс