Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ ВЕЛИКА СУБОТА: Да би вам кренуло на боље, обратите пажњу на ОВО… (ВИДЕО)

Велика субота – Дан када је Христос сишао у Ад да проповеда Јеванђеље мртвима, те се строго обележава у тишини и молитви.

Плаштаница у коју је Јосиф из Ариматеје увио тело Христово након скидања са Крста симболички се на Велики петак износи на Христов гроб, а целива се и на Велику суботу, да би у вечерњим часовима била изнесена испред храма и трипут се око цркве носи а затим поново спушта у гроб.Велика субота или страсна субота својим називом опомиње на Христово страдање. У нашем народу се још назива завалита субота јер упућује на то да ове седмице ваља учинити какво добро или милосрдно дело. У околини Лесковца постоји назив дугачка субота који указује на дуге муке Христове на распећу. У Босанској крајини и Херцеговини зову је и црвена субота јер се тамо углавном ускршња јаја боје на овај дан и то најчешће у црвену боју.У Републици Српској, Поповом пољу, на Велику суботу „масте“, односно боје јаја у црвено. У кућама које су имале смртни случај, јаја се фарбају у тамно црвено, црно или „масте“ у чађи. Јаја искључиво боји женска чељад.Месе се обредни ускршњи хлебови и колачи – ускршњаци. Обично су округли са рупом у средини где се на Васкрс стави јаје. У Хомољу васкршњак оките босиљком и месе додатно мање ускршње колачиће.У југоисточном Банату такође месе колачиће који се после бденија носе на гробље. Гроб се прелива вином и окади.

На велику суботу се не ради у пољу и жене не раде ручне радове. Дан је строго посвећен само оним пословима који се односе на прославу најрадоснијег хришћанског дана Васкрса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Традиција је и да се првог Васкрса, у оним породицама које су добиле принову а где дете није још напунило годину дана, јаја не фарбају и да се таквој деци даје неофарбано јаје. Исто важи и за породице које су имале смртан случај, јаја се не фарбају првог Васкрса након тог догађаја.

По старој традицији на Велику суботу могу се у храмовима обавити крштења оних који су приступили вери и припремили се за то.

Погледајте видео:

 

Извор: опанак / Србија јавља