Србија

Албанци побеснели! ПОРУКА ЗАПАДА ЈЕДНОГЛАСНА – ВРАТИТЕ ДЕЧАНЕ! Лажној држави поново испостављен захтев!

Поред тога што не прате уредбе међународне заједнице, не испуњавају договоре на које су се обавезале у споразумима са Србијом, привремене приштинске институције не поштују ни споствене одлуке и законе.

Пет година прошло је од одлуке косовског Уставног суда којом је манастиру Високи Дечани враћено 24 хектара земље око које је постојао спор са представницима локалних власти, а спровођења ове одлуке, без обизира што су је све претходне владе у Приштини најављивале, и даље нема ни на видику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И због тога, Приштина свако мало добија „пацке“ од међународне заједнице, од САД, преко ЕУ, до појединаца, па у круг. Нажалост, ствари се не мењају и питање је када ће, и да ли ће се, то некада и догодити.

Можда ће их уразумити последње заједничко саопштење земаља Квинте, кој има помало и претећи тон, а сушти на је у једној реченици – поштујте закон.

Оно је објављено на сајту америчке амбасаде у Приштини, и у њему се указује да је 22. марта ове године „именована нова Влада са снажним мандатом да спроведе реформе и поштовање владавине права“.

– Један од кључних тестова њене решености биће примена одлуке Уставног суда Косова из маја 2016. године о упису земљишта манастира Дечани. Поштовање владавине закона је обавеза свих влада – наводи се у заједничкој изјави коју потписују САД, Француска, Немачка, Италија и Велика Британија.

Све оне траже од косовске Владе да примени одлуку Уставног суда о враћању земље манастиру Високи Дечани.

Сличан апел стиже и из ЕУ, а шеф њене канцеларије у Приштини Томаш Суниог изражава жаљење због тога што се већ пет година не спроводи олука Уставног суда о имању манастира.

Жао ми је што пет година откако је Уставни суд пресудио о земљишном спору у Дечанима, та пресуда се и даље не спроводи. Косово може да напредује само подржавајући владавину права као основни демократски принцип – навео је Суниог на Твитеру.

Пет година ћутања

Косовски уставни суд донео је одлуку 20. маја 2016. године и на тај начин закључио 16 година дуг суски процес који је прошао све инстанце, и тако коначно завршио спор око 24 хектара земље око манастира Високи Дечани које, по тој одлуци, припада манастиру.

Иако је реч о одлуци која је без могућности ревизије и коју су косовске институције катастра дужне да примене по закону, то се није догодило.

– Манастир је одмах после одлуке писмено тражио од општине Дечани и катастра да се одлука спроведе у дело и земља укњижи у катастру, али тај захтев је игнорисан, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

У јуну 2019. године, Уставни суд се обратио манастиру, након што су се из Високих Дечана жалили због неизвршавања, и саопштио да су одлуке обавезујуће за судове, сва лица и институције на тзв. Косову и да су одлуке Уставног суда објављене у Службеном гласнику.

Међутим, игнорисање је настављано, и не само то. Локалне власти у Дечанима, заједно са подршком са виших нивоа, једноставно то није занимало, већ су у неколико наврата почињали и настављали радове на изградњи пута Дечани-Плав, који је требало да прође кроз заштићену зону манастира.

Не занима их закон

Иако је наложено да се изгради обилазница око манастиске зоне, актуелни министар за просторно планирање у влади Аљбина Куртија Либурн Алиу поручује да се противи изградњи заобилазнице. У преводу, опет игнорисање закона, прописа и свих договора.

Из Епархије рашко-призренске подсећају да је у новембру 2020. године Комисија за примену специјалних заштићених зона (СПЗ), у којој су поред шефа ЕУ мисије и мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији учествовали и министри тадашње владе за културу и просторно планирање, као и представници СПЦ, а у присуству команданта КФОР-а, италијанског амбасадора у Приштини и градоначелника Дечана, једногласно прихватили одлуку Савета којом се прихвата Аранжман за решавање питање пута Дечани-Плав.

Како је предвиђено, пут Дечани-Плав ни у ком случају не може да пролази кроз заштићену зону (правну студију да је то противзаконито претходно су урадили експерти ОЕБС-а и ЕУ канцеларије). Зато је одлучено да се ради заобилазница око заштићене зоне, а да се радови на рехабилитацији локалних путева у зони уз поштовање свих рестрикција Закона о СПЗ спроводе паралелно и фазно док се ради заобилазница.

Другим речима, сваки рад на локалним путевима без одговарајућих радова на заобилазници око заштићене зоне били би незаконити.

– Својим ставом нови министар за просторно планирање је практично одбацио одлуку Комисије за примену СПЗ и тиме позвао на кршење закона тј. фаворизујући градњу магистралног (транзитног) међународног пута за Црну Гору кроз заштићену зону – наводи се у саопштењу Епархије.

Правно безакоње

Да зло буде веће, наводи Епархија рашко-призренска, косовски министри за културу и спољне послове су у свом писму од пре два дана организацији Еуропа Ностра изнели став да се манастир Дечани мора скинути са листе 7 најугроженијих споменика културе у Европи за 2021. годину коју је саставила 8. априла ове године организација Еуропа Ностра, јер наводно манастир Високи Дечани није угрожен, пошто, како се каже, Косово поштује све међународне принципе заштите.

Косовске власти не само да не поштују сопствене судске одлуке, законе, институционални континуитет одлука претходних влада, него и отворено скривају истину о правном безакоњу и институционалном притиску против СПЦ који је само завршна фаза притисака који су још од 1999. године почели систематским уништавањем српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији, девастацијом гробаља и других објеката културе – наводи Епархија.

За то време, косовски екстремисти, охрабрени понашањем својих власти, прете и поручују да је „одлука о враћању имовине манастиру скандалозна, и да је донета на основу српских закона који су се спроводили 90-их година“. Траже и да се одлука не спроводи.

– Свака евентуална примена одлуке довешће до погоршања ситуације. Позивамо амбасадоре земаља Квинте да не захтевају спровођење одлуке – рекао је председник подружнице Удружења историчара Косова у Дечанима Скадар Имерај, преноси „Коха“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс