Србија

Ово морате знати! ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛА ДОКТОРКА ДАРИЈА КИСИЋ: Јако је важно, тиче се вакцине и деце!

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић навела је да је у току јучерашњег дана по први пут након годину дана детектован једноцифрен број корисника који су позитивни.

– До овог момента вакцинисано је око 90 одсто корисника установа социјалне заштите. Показали су се као изузетно одговорни и јуче смо по први пут од почетка пандемије имали једноцифрен број оболелих – наводи Кисић Тепавчевићева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истиче да је поред запослених до овог момента вакцинисано нешто мање од 80 одсто свих запослених у установама социјалне заштите – социјалних радника, неговатеља, кувара, спремача.

Објашњава да је вест за медије била када је вирус ушетао у установу социјалне заштите, али, како каже, треба указати да огромним трудом запослених у тим установама у већини није било заражавања, све се чинило да се смањи ризик уноса и ширења вируса.

Објашњава да су од пре два месеца уз одређене услове дозвољене и посете у домовима за старе.

– Дозвољене су посете, одласци, за све вакцинисане кориснике није потребна ни изолација након повратка у колектив. Међутим, и даље је потребно поштовање свих епидемиолошких мера да се поново не би десило уношење вируса – објашњава министарка.

„На младима завршни ударац“

Говорећи о вакцинацији младих наводи да они на почетку као и свуда у свету нису били приоритет за вакцинацију, али да се сада ситуација мења.

– Приоритет су били најстарији суграђани затим они са хроничним обољењима и они који су били професионалнио најугроженији. Тако ако сада погледамо проценат вакцинисаних по узрасним групама свуда у свету је најмањи у најмлађим узрасним групама јер они нису били приоритет, али сада је дошао ред на њих. Управо њима је припала улога да дају завршни ударац овом вирусу – истиче Кисић Тепавчевићева.

Објашњава да је пре нешто мање од месец дана узрасни критеријум у нашој земљи снижен на 16 година и како каже, значајан број младих се одазвао на вакцинацију.

Наводи да вакцина има, да грађани могу да бирају између четири цепива, и поручује да је „свако од нас подједнако битан, да не можемо да успемо ако не будемо уједињени против вируса“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо / РТС