Србија

ЛЕТЊЕ УБИЦЕ! Чувајте се ове хране, на високим температурама постају ОТРОВ, а продају се у свакој радњи!

Школарци из Нове Вароши, њих 23, недавно су завршили на инфективним одељењима болница у Пријепољу и Ужицу, а све због салмонеле из поквареног мајонеза који су, као прилог, јели у једном ресторану брзе хране.

Намирнице које су лако кварљиве могу постати потенцијални извор заразе јер топло време током летњих дана погодује бактеријама. Свега неколико сати на високим тепературама довољно је да се из једне бактерије у храни развије чак два милиона бактерија! У веома кварљиве врсте хране, упозоравају из Управе за ветерину, спадају млевено месо и производи од њега, производи од јаја, нарочито мајонез, као и млечни производи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први аларм за тровање јесу мучнина, нагон за повраћање, грчеви у стомаку, дијареја, грозница или главобоља, упозорава др Невенка Димитријевић, специјалиста опште праксе. Иако су у питању тегобе слабијег интензитета и трају од једног до седам дана, будите опрезни јер тровање храном може бити и знатно израженије и опасније.

– Уколико уз наведене симптоме имате температуру 38 степени, таква врста инфекције може бити веома озбиљна. Због тога је веома важно да се јавите свом лекару. Када говоримо о поквареним јајима и лошем мајонезу, причамо о веома озбиљној инфекцији. Салмонела даје слузаве столице, некада чак и крваве. Када спремате нешто са јајима, гледајте да буду добро кувана. Мајонез се, нажалост, спрема од свежих јаја, те је савет домаћицама да, када их користе, не морају баш да се труде да искористе сву слуз, односно беланце до љуске – салмонела се таложи управо уз љуску – саветује др Димитријевић.

Иако се не може спречити, салмонела се успешно лечи лековима, те је неопходно да на време реагујете.

– Уколико вам ретка столица не траје дуже од два дана, имате температуру око 37,5 само први дан, а од тегоба трећи дан вам остаје само осећај надутости у стомаку, онда је у питању инфекција црева и тада можете да једете шта желите. Када је у питању бактеријска инфекција, дијареја не престаје након три дана и то је аларм да одете у здравствену установу – каже др Димитријевић.

Покварене намирнице могу бити заражене и бактеријама из групе стафилокок, шигела.

Лако кварљиве производе животињског порекла купујте само у продајним местима где се они чувају у расхладним уређајима, а обавезно треба проверити датум производње и рок употребе, саветују надлежни.

– Ветеринарска инспекција на целој територији земље појачала надзор и контролу објеката који су одобрени за складиштење, производњу и промет хране, а нарочита пажња усмерава се на објекте брзе хране, ресторане, трговинске ланце и продајна места у којима постоје одељења за продају меса и млека, јавне градске пијаце, односно мале хале за продају млечних производа, као и производа од меса, јаја, рибе – рекли су из Министарства пољопривреде.

Из Управе за ветерину саветују да треба погледати да ли је намирница променила боју, мирис, па чак и укус.

КАКО С ХРАНОМ У ЛЕТЊИМ МЕСЕЦИМА

1. Одржавајте хигијену

– Иако многи микроорганизми (бактерије, вируси) не изазивају болест, опасни микроорганизми су широко распрострањени у земљишту, води, животињама, људима. Они се налазе на рукама, крпама, прибору, даскама за сечење, па уколико хигијене мањка, сваким контактом могу да се пренесу на намирницу и изазову тровање.

2. Одвајајте сирове намринице од куване хране

– Сирова храна, посебно месо и сокови меса, могу да садрже опасне микроорганизме који могу да се пренесу на осталу храну за време њене припреме и чувања.

3. Увек добро пеците/пржите/кувајте

– Добро кување уништава скоро све микроорганизме. Припрема хране изнад 70 степени омогућиће вам безбедан оброк. Храна која захтева посебну пажњу јесте млевено месо, роловано месо, месо са костима, као и цео труп живине.

4. Пазите на температуре

– Микроорганизми се умножавају веома брзо ако се храна држи на собној температури. Држањем хране на температурама испод пет и изнад 60 степени Целзијуса, раст/умножавање микроорганизама се успорава или зауставља.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Блиц.рс