Србија

Преокрет! БЕЛА КУЋА ТРАЖИ ПРИМЕНУ ПОТПИСАНИХ СПОРАЗУМА: Бајден прихватио Трампов план за Косово и Метохију! Ево шта се крије иза свега!

Фото: Јутјуб

Вашингтонски споразум неће остати мртво слово на папиру, како су се понадали у Приштини. Амерички председник Џозеф Бајден практично је прихватио план претходника Доналда Трампа за решавање косовског чвора. Бајденова администрација, наиме, инсистира на примени споразума о економској нормализацији Београда и Приштине, који су потписали председник Србије Александар Вучић и тадашњи премијер такозване државе Косово Авдулах Хоти у присуству Трампа у Белој кући 4. септембра прошле године.

Осим што то подразумева трагање за компромисним решењем за питање КиМ, то значи и наставак реализације пројеката вредних 13 милијарди долара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У ту сврху ангажовали су чак и Ричарда Гренела, бившег Трамповог специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине. Затражено је од Гренела да нову Бајденову администрацију извести о споразуму и наредним корацима у том процесу.

– Бајденова администрација затражила је од Гренела обавештење о економском споразуму и наредним корацима у том процесу. Гренел нам је то дао. Желимо да радимо на његовом споразуму уз веће учешће Европљана – рекао је извор из Вашингтона за приштинску Газету експрес.

ПРИШТИНА У ПАНИЦИ

Нова америчка администрација коју предводи Бајден описује споразум, додаје, као нестраначки и жели да се примени:

– Они желе да се споразум спроведе и виде да је Бајден то одлучио. Споразум није страначки.

И све то на велику жалост Албанаца и актуелног косовског премијера Аљбина Куртија, који се очигледно узалуд надао да је захтев Американаца за примену Вашингтонског споразума нестао са Трамповом администрацијом.

Иначе, Курти је имао више сукоба са Гренелом. Чак је изјавио да је прву владу коју је водио срушио управо Трампов специјалац. Али је зато био први албански политичар који је јавно позвао да се гласа за Бајдена (не за Трампа), надајући се да ће демократа одбацити сва достигнућа дијалога у мандату свог претходника у Белој кући. Вашингтонски споразум оценио је као штетан и, непосредно пошто је потписан, поручио да у косовској скупштини неће бити ратификовано ништа што је потписао „нелегитимни премијер“ Хоти.

На његову жалост, и нови амерички државни секретар Ентони Блинкен потврдио је да постигнути споразум неће бити бачен са стола у Бајденовој канцеларији. И амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет поручио је недавно да је Бајденова администрација званично изјавила да би Вашингтонски споразум требало да буде основа за предстојећи рад две стране.

РАЗВОЈНИ ПРОЈЕКТИ

Да САД неће одустати од Вашингтонског споразума, јасно показује чињеница да ће америчка развојна агенција ДФЦ остати у Србији и реализовати пројекте од значаја за економију Србије, али и целог региона, указује у разговору за Српски телеграф посланик СНС и председник Конгреса српско-америчког пријатељства Владимир Маринковић.

– Такође, познато је да државни секретар Блинкен поздравља значај тог споразума и сматра га највећим резултатом америчке спољне политике за време Трампове администрације, поред Аврамових споразума, које је уз подршку Америке Израел потписао с неколико арапских држава. Кључна ствар јесте да Вашингтонски споразум представља добру полазну основу за компромисно решење на КиМ и уважавање Србије од САД, као равноправног и поузданог партнера – наводи Маринковић.

Америка ће, сигуран је наш саговорник, и даље остати на прагматичном путу и подржаваће решења која ће моћи да се имплементирају на терену и сигуран сам да нема више повратка на стари „аутопилот“ модел спољне политике.

Политика притисака не даје резултате

Директор Центра за друштвену стабилност Огњен Карановић сматра да ће Вашингтонски споразум бити примењиван без обзира на то ко седи у Белој кући – Трамп или Бајден.

– САД су озбиљна држава, поштују и испуњавају међународне споразуме, независно од тога да ли је председник из редова демократа или републиканаца. Истовремено, показало се да политика притисака и уцена на Београд не даје резултате откад председник Вучић, још од 2012, заступа чврсту преговарачку позицију. Бајден лично познаје Вучића и зна да је озбиљан државник – прича за Српски телеграф Карановић.

Подсећа да је Гренел, као Трампов емисар, разумео да је добро да САД српски народ не претварају у своје противнике, већ да воде проактивну политику приближавања Србије Западу:

– То је засновао Трамп, спроводио Гренел, што сад преузима Бајден. Због геостратешких, али и економских интереса. На Балкану се САД надмећу са Кином и Русијом за што боље економске позиције. Најбоља потврда за то јесте то што с радом наставља ДФЦ.

Потпис у присуству Трампа

– Вашингтонски споразум 4. септембра 2020. у Белој кући, у присуству тадашњег председника САД Доналда Трампа, потписали председник Србије Александар Вучић и тзв. премијер Косова Авдулах Хоти

– Вучић је тада изјавио да је споразум за Србију добар јер је њиме, поред осталог, предвиђено отварање канцеларије фонда за развој САД у Београду, „што ће значити снажан сигнал свим кредиторским агенцијама“ и што показује колико је Америка заинтересована да ради са Србијом

– канцеларија Америчке развојне агенције (ДФЦ) у Београду отворена већ 22. септембра 2020.

– амбасадор САД Ентони Годфри тад је објаснио да је ДФЦ има нестраначку подршку у Америци и шта год се догоди на америчким председничким изборима, та канцеларија ће овде радити

Кључне тачке споразума

– Приштина ће у потпуности приступити иницијативи „мини-Шенген“

– укида се могућност увођења једностраних трговинских баријера

– олакшава се слободно кретање грађана

– признавање диплома и професионалних сертификата

– изградња мреже нових путева и пруга, изградња аутопута Ниш-Приштина уз америчко финансирање

– Србија добија још једну директну железничку пругу, преко КиМ до луке Драч

– заједничко коришћење енергетских потенцијала језера Газиводе

– Приштина се обавезала да ће поштовати верске објекте и поштовање судске одлуке у вези с имовином СПЦ

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс