Русија

ПУТИН ОДРЕДИО КОНАЧАН ДАТУМ

Руски председник Владимир Путин очекује до 31. марта извештај владе, централне банке и Гаспрома о примени упутства о преласку на рубље за плаћање гаса испрученог „непријатељским земљама“, саопштила прес служба Кремља.

– Влада Руске Федерације, заједно са Банком Русије и јавним акционарским друштвом Гаспром, треба да примени сет мера за промену валуте плаћања за испоруку природног гаса у земље ЕУ и друге земље које су увели рестриктивне мере према грађанима Руске Федерације и руским правним лицима, на руску рубљу. Извештај треба да буде достављен 31. марта 2022, а затим сваког месеца – наводи се у саопштењу, преносе РИА новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након почетка руске специјалне војне операције у Украјини и пооштравања западних санкција према Русији, све су гласнији позиви у Европи да се смањи зависност од руских енергетских ресурса. Тржиште је на то реаговало наглим скоком цена гаса.

Председник Владимир Путин је 23. марта најавио прелазак на наплату гаса „непријатељским земљама“ у рубљама и наложио централној банци и влади да утврде процедуру за такве трансакције. Истовремено, он је нагласио да ће Русија наставити да испоручује гас у складу са постојећим уговорима, јер држи до своје репутације поузданог добављача, додаје се у тексту.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс

Ознаке