loading...
Србија

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Албанци хоће да праве своју православну цркву, тражи се нови Мираш Дедеић!

Осим физичког скрнављења имовине Српске православне цркве на Космету, кидисање на саму институцију СПЦ на КиМ у последње време је толико узело маха, да је све мање дилеме да приштинске власти по овом питању плету мрежу по рецепту из Црне Горе.

На то је указала и премијерка Ана Брнабић рекавши да јој, то што премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти о српској културној и верској баштини и манастирима говори као о такозваном косовском наслеђу, говори да не треба искључити да ће Приштина покушати да направи нешто налик на тзв. Црногорску православну цркву Мираша Дедеића на територији КиМ.

– То је оно на шта смо ми спремни и знамо како да се дипломатским путем боримо против тога – поручила је премијерка.
О тежњама приштинских власти, протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске каже, за “Новости”, да се представници тзв. албанских органа на КиМ налазе на трагу пропалог законског решења из Црне Горе и да то није непознато.

– Они су пре неколико година покушали да измене тзв. закон о правном положају верских заједница и да подржаве све сакралне објекте СПЦ и њима припадајуће непокретности на КиМ. У том моменту то није могло да прође и сада покушавају на медијском, политичком и плану друштвених мрежа да у колоквијалном смислу српско црквено наслеђе прогласе за албанско и косоварско и то им служи као логистичка припрема за циљ од ког они нису одустали. Ми смо у току борби против дискриминаторног закона о вероисповести у Црној Гори више пута указивали на подударност идеја владе Црне Горе и тзв. косовских власти. Нема никакве сумње да је отимање наших светиња на КиМ коначни циљ косовско-метохијских Албанаца – каже нам Џомић.

Да ли је овде само реч о имовини СПЦ или и о цркви као институцији, Џомић каже да је тешко знати какве су све намере али да су оне свакако антисрпске и антиправославне:

– Не би ме чудило да тзв. влада Косова нађе псеудоцрквене пробисвете попут Дедеића како би их злоупотребљавала против Срба и Србије на КиМ. Могли би да измисле неког православног Албанца, купе му мантију и прогласе га за поглавара ничега.

Приштинске власти, иначе, прошлог петка су од Унеска затражиле да се четири српска манастира на КиМ који се налазе на Листи светске културне баштине изоставе из категорије “у опасности”, као и да се уклони да је за њих одговорна Србија, већ косовска страна и да се за Косово не користи ознака “аутономна покрајина”.
Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић поручио је да то што Приштина хоће да се Високи Дечани скину са листе заштићених манастира показује да постоји намера да се промени идентитет српске културне баштине.

– Српски манастири и цркве на КиМ су не само српска, већ и европска и светска културна баштина. Веома је значајно што се претходних недеља и из Вашингтона могло чути да се морају поштовати пресуде везане за заштиту и враћање имовине манастира Високи Дечани – рекао је Ђурић за телевизију Пинк, наводећи да је нова америчка администрација преузела спровођење обавеза из Вашингтонског споразума, које се пре свега односе на заштиту манастира Дечани и имовину СПЦ на Косову.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс