Свет

Свет у неверици! БАЈДЕН У ОПАСНОСТИ? Паника у Белој кући – Поново се појавила мистериозна болест!

БЕЛА КУЋА истражује случајеве мистериозне болести након што су крајем прошле године два званичика у Вашингтону доживела изненадне симптоме сличне онима синдрома Хавана.

Један случај догодио се близу великог овалног травњака на јужној страни Беле куће када је једном челнику изненада позлило. Имао је главобољу и несаницу, што спада у благе симптоме који су престали након недељу дана.

Други званичник напад је имао у близини улаза у Белу кућу, потврђено је Си Ен Ен-у од стране два извора. Ипак, имао је озбиљније симптоме па је потражио помоћ лекара.

Случајеви мистериозне болести изазивају велику забринутост

Обавештајни кругови још увек нису сигурни ко или шта узрокује низ симптома нервног система и могу ли се, како кажу, назвати нападима.

Си Ен Ен је добио потврду из више извора да је болест дијагностикована код двоје званичика Већа за националну безбедност у новембру 2020. године, један дан након председничких избора и један недељу дана касније.

Иначе, Хавана синдром није непознаница у америчким обавештајним и дипломатским круговима. Од њега је оболело више од 100 дипломата, шпијуна и војника широм света.

Ипак, ови случајеви изазивају велику забринутост, а Си Ен Ен-ова прича темељи се на интервјуима с преко десетак садашњих и бивших званичника који су упознати са напорима САД да одговоре на ове мистериозне догађаје.

Како жртве синдрома Хавана описују симптоме?

Пет година истражитељи се труде да објасне необична искуства о којима су извештавале америчке дипломате и други владини званичици на Куби, у Русији, Кини и у другим местима.

Жртве синдрома Хавана описују изненадну вртоглавицу, главобољу и притисак у глави понекад пропраћене јаким шумом у ушима. Неки кажу да су симптоми престали након што су се преместили у другу просторију, а након тога се вратили на почетну позицију. Број случајева на светском нивоу расте. „Њујорк тајмс“ пише о више од 130 случајева широм света у протеклих пет година.

Си Ен Ен пише да забележених случајева има и у Европи, као и да се најмање једна таква епизода догодила ван САД у протекле две недеље.

САД понудиле службено објашњење синдрома Хавана, иако не дефинитивно

САД су у децембру прошле године први пут понудиле објашњење мистериозних симптома које су имале америчке дипломате у амбасади у Хавани због чега је синдром тако и назван.

Симптоми одговарају „ефектима енергије усмерене пулсирајуће радијске фреквенције“, објављено је тада у извештају Националне академије за науку и инжењерство.

Хавана синдром је дуго био предмет интензивних спекулација због природе симптома и локација амбасада Кубе и Кине, као и ћутања америчке владе. Извештај из децембра прошле године био је прво службено објашњење Вашингтона о мистериозној болести, иако не дефинитиван.

Осим што је у извештају поменута усмерена радијска фреквенција, он је оставио отвореним и „могућност више повезаних фактора, међу којима психолошке и социјалне факторе“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Индекс