Свет

Свет у шоку! ПОНОВО ХАОС И РАСКОЛ У ЕУ: Ево ко је одбио став целе ЕУ

Немачка штампа пише о Виктору Орбану, који је још једном одбио да прихвати заједнички став ЕУ, овај пут о Израелу.

Али на тај начин се Орбан све више изолује у ЕУ, а ни код куће му баш не иде добро.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Која је то земља, једина чланица, која није прихватила став ЕУ о ескалацији на Блиском истоку, укључујући позив на тренутни прекид ватре, питао је један новинар у уторак увече Жосепа Борела. А овај је неуобичајено отворено одговорио: Била је то Мађарска, као што сте вероватно претпоставили“, преносе аутори текста у Зидојче цајтунгу.

Немачки лист извештава да је „после видео-конференције, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао да принципијелно има проблема с европским изјавама о Израелу. Премијер Орбан развио је блиске везе с премијером Бењамином Нетањахуом, па тако Мађарска важи за земљу у ЕУ у којој Израел ужива највећу подршку. Мађару је сметала чињеница да, у заједничкој изјави коју је формулисао Борел, упркос праву на самоодбрану, Израел мора да поштује међународно хуманитарно право и да деложације у источном Јерусалиму морају да се окончају“.

Зидојче цајтунг подсећа да је „пре мање од десет дана Мађарска блокирала декларацију ЕУ о кинеском закону о безбедности за Хонг Конг. Крајем марта, Мађарска је додуше подржала санкције ЕУ против четворице Кинеза због сузбијања муслиманских Ујгура у Синђангу, али је министар спољних послова Петер Сијарто казне јавно назвао бесмисленим и штетним. И пре тога је Мађарска штитила Пекинг од критика и ЕУ“, напомиње се у тексту и наглашава: „Орбан воли да прети својим ветом, на пример у преговорима о буџету ЕУ. Такође, ниједна чланица своје противљење заједничким ставовима ЕУ не показује тако провокативно као Мађарска.“

„Једно од објашњења чињенице да Будимпешта штити Пекинг и Москву, могле би бити растуће економске везе“, процењује Зидојче цајтунг. „Мађарска је од својих источних партнера узела кредите за велике инфраструктурне пројекте. А о условима тих кредита се ништа не зна, јер, како што је то уобичајено за Орбана, релевантни уговори с источним партнерима су строго поверљиви“, наводи Зидојче цајтунг.

Господин нем

Исти лист доноси и следећи коментар ауторке Катрин Калвајт: „‘Нем’ на мађарском значи ‘не’, и та реч се тренутно често чује у ЕУ. Виктор Орбан рекао је ‘нем’ механизму владавине закона, а када то није помогло, запретио је са ‘нем’ буџету ЕУ. Рекао је ‘нем’ када је израз родна равноправност требало да се појави у једном саопштењу са социјалног самита ЕУ. Он каже ‘нем’ резолуцијама против Кине и Русије. А сада је рекао ‘нем’ заједничком позиву ЕУ на прекид ватре на Блиском истоку“.

„Некада је како легендарни, тако и намрштени совјетски министар спољних послова Андреј Громико важио за ‘Господина њет’, јер је током Хладног рата одбацивао сваки компромис у Савету безбедности УН. Сада се чини да је Мађарска у хладном рату против сопствених партнера“, наводи се у коментару.

„Орбан је и даље непоколебљиво одан свом пријатељу Бењамину Нетањахуу и одбија да критикује Москву и Пекинг. Приближавање двема силама на истоку већ годинама је политика Владе у Будимпешти. Орбан жели да се заштити од губитка моћи у ЕУ, као и у својој земљи. Велике пројекте финансира новцем из Русије и Кине, и верује да тиме купује политички суверенитет. Али вара се. Тиме само и себе и своју земљу чини зависнијим од страних господара“, закључује се у коментару Зидојче цајтунга.

Највише жртава короне

Текст у листу Рајнише пост који потписује Улрих Крекел за очиње констатацијом: „Виктору Орбану баш не иде добро“.

И наставља овако: „Изнад свега, ту је једна бројка коју шеф владе Мађарске не може да сакрије, чак ни својом ригидном медијском политиком: 2.997 смртних случајева од ковида 19 на милион становника. То је најгора вредност на свету. Мађарска процентуално има скоро петнаест пута више жртава короне од Индије, код које та бројка износи 204“.

„За премијера који влада једанаест година апсолутном вец́ином, то није само горка рачуница. То је изнад свега доказ да је лоше радио свој посао. И зато је сада и сам под притиском, јер у Мађарској се за једанаест месеци бира нови парламент“, пише Рајнише пост.

„Ако се може веровати будимпештанском политикологу Габору Тороку, први пут за једанаест година Орбан итекако има разлога да се забрине за своју моћ. А то нема везе само с пандемијом. Орбан има још већих проблема у ЕУ. Након вишегодишњег спора, Фидес је средином марта морао да напусти Европску народну странку (ЕПП)“, подсећа немачки лист.

„Орбан је сам отишао и тако избегао да буде избачен из хришц́анске конзервативне партијске породице, којој припадају и немачке ЦДУ/ЦСУ. Он који је некада био под окриљем Хелмута Кола, изгубио је подршку најмоћније државе ЕУ. Немачким конзервативцима је превршило, због његових напада на Брисел и његове антидемократије“.

Ни излазак из ЕУ није незамислив

„Орбан је сада прилично изолован у Европи. Брегзитом су отишли моћни ЕУ-скептици из Британије, у Италији је десничар Матео Салвини изгубио утицај, а постоје пукотине и у Орбановом савезу са пољским ПиС-ом. То пре свега има везе с Орбановом блискошћу с руским председником Владимиром Путином, који се у Варшави доживљава као агресор. Притом московска нуклеарна компанија Росатом наставља са изградњом нових реактора у нуклеарној електрани Пакс у Мађарској. А када је корона зимус у Мађарској измакла контроли, влада је купила руску вакцину Спутњик В, не чекајући одобрење ЕУ“, пише Рајнише пост.

Лист констатује да ће „ове јесени, када се повуче Ангела Меркел, Орбан бити шеф владе са најдужим стажем у ЕУ. С друге стране, изгледа да будућност припада другима: 34-годишњем аустријском канцелару Себастијану Курцу, на пример, или Аналени Бербок (40), звезди немачких Зелених. Њена странка у парламенту ЕУ има најтврђи курс против Орбана“.

„На крају, могло би доћи до фронталне конфронтације у којој више не би био искључен ни ‘Хунгегзит’, излазак Мађарске из ЕУ. Како би осигурао своју ауторитарну моћ, Орбан би могао да се узда у Русију и Кину. А да ли ће му то успети? И о томе 2022. одлучују бирачи у Мађарској“, закључује се у тексту листа Рајнише пост.

 

 

 

 

 

 

Извор: DW

Ознаке