Регион

Настао хаос! Орбан: СРБИЈУ ТРЕБА ПРИМИТИ У ЕУ! Хрватски медији: ОВО ЈЕ ЈОШ ЈЕДАН СНАЖАН НАПАД БУДИМПЕШТЕ НА ЕУ!

Влада мађарског премијера Виктора Орбана платила је у загребачком Вечерњем листу оглас под насловом „О будућности Европске уније“ са седам предлога, међу којима је став званичне Будимпеште да Србију треба примити у ЕУ, што је изазвало бурна реаговања у хрватској јавности, а и МВЕП-а је саопштено да Хрватска не дели став Мађарске

Седам тачака огласа Мађарске владе су: да у Бриселу граде такву „супердржаву за коју нико није дао овлашћење. „Ми кажемо “не“ европском царству“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Друга је да је „интеграција средство, а не сама себи сврха. Из Темељних уговора ЕУ треба брисати постављање циља “све тешње повезане уније између народа Европе““.

Затим Влада Мађарске у огласу истиче да „одлуке доносе изабрани вође, а не међународни НГО-ови! Кажемо “не“ оутсоурцингу владавине права“.

„Снагу европске интеграције дају заједнички економски успеси. Ако заједно не можемо бити успешнији него појединачно, онда је то крај Европске уније“, четврта је тачка у огласу мађарске владе.

Даље се у огласу наводи да ће „наредна деценија бити период опасних изазова: угрожавају нас масовне миграције и пандемије. Морамо заштитити људе у Еуропи“.

Мађарска поручује и да се мора вратити европска демократија, јер се Европски парламент показао, како наводе, слепом улицом: заступа искључиво властите идеолошке и институционалне интересе. Треба, додају, повећати улоге националних парламената.

Србију треба примити у ЕУ

Најзад, у огласу се истиче јасан став мађарске владе да „Србију треба примити у чланство Европске уније“

Иако је став Мађарске о Србији у ЕУ последња тачка огласа, она је привукла највише пажњу појединих политичара и медија

Хрватски медији су тих седам предлога доживели као, како преноси загебачки Јутарњи лист, још један снажан напад Будимпеште на ЕУ и поноваљање оптужби које Орбан већ, како се наводи, година упућује Бриселу.

Јутарњи примећује да је оглас дошао само дан након последњег самита Европске уније на којем су неки лидери држава чланица ЕУ били толико отворени и оштри да су, како наводе, „Орбану поручили да напусти ЕУ ако не мисли да поштује начела на којима је ЕУ створена, од темељних људских права, владавине права и независности судства до слободе медија“.

– Мађарска је већ годинама главни савезник Србије унутар Европске уније, а посебно блиске односе гаје двојица властодржаца – Виктор Орбан и Александар Вучић – пише Јутарњи и додаје да је прошлог лета словеначки премијер Јанез Јанша учествовао са Орбаном и Вучићем на веб конференцији о европским изазовима и тражењу заједничког европског идентитета.

– Сва тројица сложила су се да желе јаку и компетитивну Европу која је дом различитих народа и Европу као заједницу засновану на „јудео-хршћанским“ и хршћанско-демократским вредностима и традицијама, а не федералистичку Европу („Ever Closing EU“) која ће занемарити идентитете и историјску баштину појединих народа – пише лист.
Орбан се заложио за Србију

Јутарњи као најзанимљивију тачку огласа мађарске владе она која каже да „Србију треба примити у Европску унију“.

Орбан се, кажу, отворено заложио у корист Србије и, штавише, то ставио као један од седам приоритета за спас Европске уније.

Иначе, овај оглас мађарске владе изазвао је бурна реаговања, а МВЕП је саопштило загребачком Вечерњем листу да када је реч о Србији, Хрватска не дели став Мађарске.

 

 

 

 

 

 

Извор Информер.рс/Танјуг