Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА! У Британији хаос! Милиони људи у изолацији а нису болесни, продавнице празне нема ко да ради!

Празне полице у британским супермаркетима због масовне самоизолације радника изазвале су забринутост широм земље.

Власници трговинских ланаца позивају министре на хитну акцију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, у понедељак је у Енглеској наступио Дан слободе, односно укидање готово свих рестрикција везаних за пандемију коронавируса, али у исто време расте број новозаражених и ствара се хаос због апликације за самоизолацију.

Завод за јавно здравље путем апликације на паметним телефонима кратком поруком „пинг“ обавештава људе да морају ићи у самоизолацију.

У понедељак је „пингало“ по целој земљи па се предузећа суочавају с недостатком радне снаге, а то укључује и супермаркете чије су се полице због „пингдемије“ брзо испразниле.

Власник трговинског ланца „Ајсланд“ упозорио је да им прети колапс због несташице артикала јер је готово 1.000 њихових запослених, готово један на њих 20, остао у самоизолацији.

„Дејли мејл“ наводи бројку од 1,7 милиона Британаца који су тренутно у самоизолацији, а заправо, ретки су стварно болесни.

„Сејнбери“, „Теско“, „Лидл“ и други ланци обавештавају о празним полицама услед мањка запослених.

Углавном недостаје смрзнута храна, свеже месо, млечни производи попут сира, пице, воће, поврће.

Док се грађани боре с топлотним таласом, у складиштима „Теска“ више нема флаширане воде.

Додатни проблем су возачи у самоизолацији јер нема ко да доставља намирнице, а многи возачи су се вратили у Европску унију.

Власник „Ајсланда“ Ричард Валкер истиче да су присиљени да ангажују 2.000 привремених радника како би његове продавнице несметано пословале.

„Две продавнице смо морали да затворимо, али и да скратимо радно време у другим радњама. Иронија је да смо све време пандемије имали све продавнице отворене, а наши запослени нису ништа мање хероји од других на првој линији одбране од вируса. Апсолутно нема никакве потребе за паничном куповином. Они који би требало да паниче седе у британској влади“, рекао је Вокер.

У међувремену, влада саставља листу запослених који би били изузети из апликације и то 48 сати након што су из Даунинг стрита поручили да измена неће бити.

Ричард Вокер затражио је хитно решавање проблема од министара Бориса Џонсона.

Борис Џонсон, који је такође у самоизолацији, позвао је са свога имања грађане да следе правила до 16. августа, када Британија прелази на тестирање контаката, за разлику од самоизолације контаката.

„Морамо се присетити да је изолација витални алат у борби против болести“, поручио је.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR