Свет

СТИГЛО ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Мислите да је сада вруће? Све ће се променити, људи нису свесни шта их чека

Брисел — Климатске промене неће захватити само Европу, већ долазе и по Европску унију, наводи бриселски портал Политико.

Север ЕУ ће се борити са поплавама, пожарима чак и према садашњим пројекцијама пораста климатских кретања, док ће југ ЕУ бити буквално закуцан са сушама, прегрејаним градским срединама и уништавањем бројних пољопривредних култура, што ће ЕУ довести у колапс.

То су, укратко, закључци великог истраживања бриселског портала који је анализирао научне радове и интевјуе са климатским стручњацима.

Такође, како се наводи, имали су и кратак увид у нацрт следећег извештаја који ће бити представљен на међународном панелу о климатским променама који организују Уједињене нације и који је написан на 4.200 страница.

Према том нацрту извештаја, који ће званично бити представљен следеће године, предвиђају се огромне и драстичне климатске појаве, односно удари, а поготово у сиромашнијим земљама.

Водећи светски климатолошки стручњаци упозоравају да ће милони људи бити погођени несташицом воде и глађу, док ће подручја око екватора постати неусловна за живот – с превеликим температурама.

Ако Европа мисли да је безбедна – јер ће „тамо негде“ бити горе, вара се, наводи портал Политико.

„Целокупна популација ЕУ уопште није свесна овог проблема“, сматра Пирс Форстер, директор нтернационалног центра за климу Пристли при Универзитету Лидс.

„Појма немају како ће све те климатске промене утицати на њих лично“, додао је он.

Последња научна сазнања открила су да ће се све у Европи променити, поготово ако се одмах не предузму неопходне мере, од земље до земље.

Последња драматична ситуација у Европи се догодила 2003, када је су “европски градови скували своје становнике” јер су у августу забележене највише температуре икад мерене, а топлотни талас трајао је недељама. Процењује се да је преминуло око 80.000 људи у ЕУ.

Према сценаријима за будућност, таква лета постаће уобичајена, а милиони људи ће бити угрожени.

Осим тога, рашће и психолошки проблем, упозоравају стручњаци – а своје тврдње поткрепљују подацима да је током топлотног таласа у Москви 2010. повећана стопа самоубистава, док је у Шпанији број насилних напада у породици па и број случајева у којима су мужеви убијали своје жене драстично порастао када је температура прешла 34 степена.

Такође, вреле ноћи доносе и несаницу.

Упозорава се и на чињеницу да највише људи у ЕУ живи у градовима, топлотним бомбама, јер су таква места по правилу топлија за пет до 10 степени од предграђа.

Ако се не уради ништа, па и ако се уради мало тога, европски градови биће топлији за за још дпдатних шест до 10 степени.

Најугроженији ће бити југ ЕУ. У Риму, ал ии другим медитеранским градовима температуре ће бити толико велике да традиционални архитектонски системи, који се ослањају на природну вентилацију неће уопште моћи да функционишу.

Такође, постоји још један проблем. Становници ЕУ мигрирају у градове, а популација Европљана је све старија, а то значи и осетљивија на температурне шокове. То опет значи и могућност већег броја смртних случајева.

Уколико би се температуре повећале за још три степена, 200 миллиона људи у Европи али и у Великој Британији биће у ризику да добију топлотни удар.

Према проценама стручњака, ако се ништа не промени, годишње ће од последица врућине умирати 95.000 Европљана, што је 30 пута више него што је тренутни просек.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92