Србија

Доктор открио све! ЕВО ЗАШТО ОД КОРОНЕ ОБОЉЕВАЈУ И ВАКЦИНИСАНИ! Сигнали су на телу!

Фото: Pixabay.com

Др Борислав Каменов говорио је о трећој дози вакцине против короне и имунитету. Открио је и зашто код некога вакцина ствара антитела, а код некога не.

Данас је у Србији почела имунизација трећом дозом вакцине против короне. Сви вакцинисани грађани ће након 180 дана од примљене друге дозе моћи да приме трећу (бустер) дозу, а позивање грађана ће се обавити СМС и имејл порукама са линком који ће их водити на Портал еУправе, где ће добити детаљније информације. Тамо ће сами моћи да виде да ли спадају у категорије становништва којима се препоручује примање треће дозе вакцине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ко може да се вакцинише трећом дозом и под којим условима, објаснио је имунолог, доктор Борислав Каменов из Ниша. Коме се препоручује трећа доза, а ко никако не сме да је прими, питање је које ових дана све интересује. Како да знамо да смо имунизацијом заштићени, а како да препознамо да смо у ризику?

„Препоручује се људима који су имали релативно слаб одговор или је прошло много времена од вакцинисања. Мислим да је највећи број оних који су имали прилично слаб одговор и мислимо да је ревакцинација спас, даћемо кад поновимо вакцину да подигнемо имунитет. И то је сигурно тачно. Али поставља се питање зашто у претходним вакцинацијама није био адекватан одговор. Објашњење је да организам има неке проблеме“, каже др Каменов приликом укључења у ТВ Прву и објашњава шта је то што се дешава у организму након вакцинације.

„Имате могућност да организам не реагује на вакцину, односно да не створи адекватан ниво антитела. Затим, имате могућност нежељене реакције и могућност да добро одреагује. А све то зависи од стања имунског система. Не можемо да причамо како ће вакцина да поправи имунитет. Она ће да створи специфичан одговор ако је имунски систем у добром стању. Ако је имунски систем у лошем стању – а то значи да се ‘трујемо’, имамо надимање стомака, да нам смета нека храна… Ти токсини који улазе у наш организам, они оптерећују систем да не може да издвоји ресурсе да направимо антитела на дату вакцину. То су обично људи који се чешће разбољевају и не могу адекватно да одговоре на вакцину, зато што нисмо решили њихов претходни проблем“, истиче имунолог.

Др Каменов наглашава да је од изузетне важности да се позабавимо стањем имунског система, уместо да само причамо о његовом побољшању.

„Причао сам о витамину Д који је много значајан за имунитет. Они који се не ‘трују’ који имају нормална црева, који немају проблем са храном, они могу да створе довољну количину витамина Д који је важан фактор у борби и против ковида и за успешну вакцинацију. Они који се ‘трују’, њихов ниво витамина Д је даље низак без обзира што је сунце. њима мора да се исправи тај проблем, да се подигне ниво витамина Д и онда ће имати адекватни одговор имунског система, вакцина ће бити много успешнија.“

Доктор напомиње и да би било добро организовати неки додатни преглед, који ће утврдити колико нам је оргнизам затрован, какво нам је стање имунитета, пре него што се одлучимо на трећу дозу вакцине. Открива и да постоје одређени знаци који указују на овај проблем са „тровањем“, а које сами можемо да идентификујемо.

„Постоје знаци препознавања, надимање, гасови, хроничан умор, подочњаци, бео језик, црвени дланови… Све то говори да имуни систем није у добром стању. Они морају да се обрате лекару. Проблем је што ти процеси трају целог живота. Та особа се навикла да од детињства има проблем. И онда га изненаде све могуће болести. Уколико препознате стање вашег система, а то ће најбоље урадити лекари који ће га упутити на исправну корекцију, онда ће бити заштићени. Да буде сигуран када прими вакцину да се она прими, а не да имунитет траје месец дана, па после опет да се вакцинише.“

А да ли треба мешати вакцине од различитих произвођача, др Каменов каже:

„Раније када смо вакцинисали децу старијим вакцинама, увек смо инсистирали да се ревакцинише истом. Нису исти састави, нису исти антигени, неће да се активира исти део имунског система, ако бисмо убацили нову вакцину, то је онда нови процес“, објашњава имунолог и напомиње да „нова“, односно вакцина од другог произвођача није гарант успеха.

„Не мора да значи да је то само због вакцине. Углавном је због стања организма и имунског система. Његов одговор је неадекватан и због тога се касније разбољевају и они који су вакцинисани. Базични имунитет је одлучујући“, закључује др Каменов.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Курир.рс/Мондо