Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Мере против короне остају све док већина не буде вакцинисана

У ШВЕДСКОЈ ће се у наредним месецима вероватно видети да ли ће инфекције ковида-19 добити на замаху, док се тренутне мере за ограничење ширења вируса морају задржати све док се већи део одрасле популације не вакцинише, објавила је данас Агенција за јавно здравље.

Број случајева вируса корона у Шведској је порастао последњих недеља и очекује се да ће се тај тренд наставити како школе буду поново почеле са радом, а људи се враћали на посао, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сва наша три сценарија указују на повећано ширење случајева вируса корона током јесени – наводи се у саопштењу Агенције за јавно здравље.

У саопштењу Агенције додаје се и то да се претпоставља да ће већем броју људи бити потребно болничко лечење, али да ће то бити на нижем нивоу него раније током пандемије.

Иако је током лета било мање инфекција, брзо ширење високо заразног делта соја довело је до тога да власти у Шведској позову грађане на опрезно понашање, посебно због хладнијег времена које долази и које људе тера у затворене просторе.

Такође је у саопштењу Агенције речено, да тренутна ограничења и препоруке, углавном ограничавања друштвених догађаја, изолације уколико су заражени и рад од куће, ако је могуће, треба задржати све док се више људи не вакцинише.

– Када стопа покривености вакцинацијом буде била довољно висока да се здравство не нађе под оптерећењем, Агенција за јавно здравље сматра да је разумно укинути већину мера против вируса корона – наводи се у саопштењу.

Око 65 одсто шведске одрасле популације је у потпуности вакцинисано.

 

Извор: Танјуг