Србија

Хитно се огласио министар Лончар! ПРОПУСТИЛИ СМО ШАНСУ, ПУСТИЛИ СМО КОРОНУ ДА ОПСТАНЕ! Ситуација је алармантна! Ево шта следи!

На састанку министра здравља Златибора Лончара и директора ковид болница договорено је да се повећа број ковид амбуланти на територији целе Србије

Повећао се број корона позитивних и који захтевају лечење, а неки од њих и болничко лечење. Оно што смо данас морали да урадимо јесте да припремимо систем за оно што нас очекује. Данас смо разговарали, никад не потпцењујући корону, и више не сматрамо да можемо да предвидимо у ком правцу ће да иде, али из досадашњег искуства, морамо да се припремимо за наредне три недеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ради се о једном делу људи који ће се вратити са пута – и у Грчкој, и у Црној Гори, и у Албанији и у Хрватској – они крећу ка Србији, морамо њих да збринемо, а морамо да збринемо и оне који ће овде сазнати да су ковид позитивни. Повећећемо број ковид амбуланти на територији целе Србије. Сматрамо да је поента да некога на време дијагностикујете. Када кренемо да их лечимо на време, имамо боље резултате.

– Друга ствар која је битна јесте да пацијенте који нису корона позитивни могу да користе наше болничке капацитете. Нећемо ништа постићи ако лечимо само корона позитивне. Имаћемо тако више људи који ће да умру јер нису могли да дођу до лекара, или да дођу на превентивне прегледе. Ево сада можете да процените и да видите колико има значаја што су направљене две болнице – рекао је министар здравља Лончар после састанка са директорима ковид болница.

Сада можете да процените колико има значаја да су направљене две болнице за по четири месеца, мислим на Батајницу и Крушевац. А ускро ће бити отворена и болница у Новом Саду – додао је истичучи да би без њих пацијенти који су корона негативни били ускраћени за негу.

Догађаји, окупљања, свадбе

– Имали смо довољно вакцина, имали смо их на време, али се нисмо вакцинисали. Тиме смо дали корони простора да опстане, да мутира и да сад имамо сојеве за које је питање колико ће реаговати на постојеће вакцине – казао је.

Како је Лончар додао, на догађајима предност треба да имају вакцинисани.

– То је једино што можемо да урадимо – да апелујемо на савест оних који организују догађаје. Да на догађајима могу да присуствују и невакцинисани, али са негативним тестом.

Пита и да ли је могуће да грађани сами нису научили како се треба понашати или да је неопходно да држава даје смернице.

– Ако мислите да ће добро да донесе свадба у Тутину са 1.250 људи или сличне манифестације, тешко, то није реално. Размислите да ли треба преузимати такав ризик – упозорио је.

– У противном, корона ће нас мучити годинама.

Рекао је и да ће се болница у Новом Саду бити отворена кроз седам, осам дана.

– Мислим да ће то исто бити моменат који ће бити врло битан, јер нећемо морати да затварамо капацитете у Новом Саду и у целој Војводини. То нам је било битно. Та болница ће растеретити Батајницу – казао је истичући да је стратегија та да се што дуже издржи са ковид болницама.

Ковид пропуснице

– Апсолутно се залажем и сви са којима сам причао залажу се за то – рекао је истичући да је то најбоље решење: – Када буде требало и за дискотеку и за утакмицу… Поготово за оне који не знају зашто се нису вакцинисали. То је јефтиније него да сваки пут плаћате тестирање.

Иначе, епидемиолошка ситуација у Србији је лоша и свакодневно расте и број заражених и број хоспитализованих.

– Ситуација у ковид болници у Батајници је алармантна, јер никада до сада није било тако брзо попуњавање капацитета као у овом таласу – рекла је заменица директорке те болнице докторка Јелена Величковић.

Она је рекла да је 1. августа на лечењу у тој установи било 32 пацијента, а да их је сада 268.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг