Регион

ХОРОР! Страшне сцене из Атине; пламен „гута“ све пред собом: „Ово је ноћна мора“

Атина — У Грчкој је у последња 24 сата избио укупно 81 пожар, а ватрогасци се и даље боре са 40 њих који су активни, потврдиле су грчке власти.

Заменик министра цивилне заштите Никос Хардалиас на конференцији за новинаре је саопштио да је највећи и најопаснији пожар који је почео јуче нешто после 13 часова и наставио да гори у северним предграђима Атине на три главне локације – Варибоби, Адамес и Тракомакедонес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тамо је 520 ватрогасаца, 17 теренских тимова и 150 ватрогасних наставило борбу током ноћи са ватреном стихијом, пише лист Катимерини.

„На периферији града влада ноћна мора. Глави приоритет је спасити животе“, рекао је премијер Кирјакос Мицотакис након што је обишао погођено подручје.

Ватрогасној јединици помагала је војска и полиција укључујући 305 полицајаца, добровољце и локалне власти, а укупно 315 особа је транспортовано на безбедне локације даље од пожара.

Према последњим информацијама, пожар на Косу је локализован, док се на острву Евиа ватрогасци још боре да ватру ставе под контролу.

Од 40 активних пожара у Грчкој данас четири су до сада проузроковала евакуације становништва, то су они у Кастанији на југоистоку Пелопонеза, на острву Кос, на југозападном Пелопонезу и на острву Евиа.

Министар за цивилну заштиту и ванредне ситуације Никос Хардалијас казао је за грчки портал „Њузбист“ да је ситуација на Евији тешка, односно да је дошло до избијања новог пожара у селу Куркули. Он је објаснио да је изгорело 12.500 ари земље, а да је према првим проценама 76 кућа тешко оштећено, односно 15 домова са неким оштећењима. Такође, Хардалијас је истакао да су 82 возила тешко оштећена, односно њих 64 делимично.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг