Свет

НАПАДНУТ АЕРОДРОМ У КАБУЛУ ОДАКЛЕ ИДЕ ЕВАКУАЦИЈА: Талибани упали у председничку палату!

Огласила се и америчка амбасада

Америчка амбасада у Авганистану пријавила је пожар унутар аеродрома у Кабулу. Амбасада САД је издала безбедносно упозорење, рекавши да постоје извештаји о пожару на аеродрому Кабул.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Безбедносна ситуација у Кабулу се брзо мења и ситуација на аеродрому се брзо погоршава. Постоје извештаји да је аеродром дошло до ватре, а ми упућујемо грађане САД да пронађу склониште. Амбасада САД у Авганистану одмах је обуставила конзуларне операције. Немојте долазити у амбасаду или на аеродром у овом тренутку – речено је из амбасаде.

За сада нема информација да ли је аеродром нападнут. Дипломатско особље бројних земаља премештено је на аеродром у Кабулу након што је постало јасно да ће талибани стићи у Кабул за неколико дана.

Побуњеничка група опколила је у недељу престоницу Авганистана, која је, како се извештава, преузела контролу над председничком палатом након што је Ашраф Гани напустио земљу.

Талибански команданти кажу да су преузели контролу над председничком палатом у Кабулу, убрзо након што је председник Ашраф Гани напустио Авганистан. Талибани кажу да очекују потпуну примопредају власти.

Талибански милитанти ушли су у недељу у авганистанску престоницу Кабул, након бурног напретка који их је натерао да заузму већину провинција и градова у земљи – неке без иједног испаљеног метка – након повлачења америчке војске. Усред преговора о предаји, председник којег подржавају САД Ашраф Гани убрзо је отпутовао, наводно, на пут за Таџикистан.

До недеље увече, талибански команданти су рекли Ројтерсу да су ушли у председничку палату Ганија и преузели контролу над зградом. Ганијева влада није потврдила њихову тврдњу.

Иако су талибански лидери и представници Ганијеве владе неколико месеци учествовали у мировним преговорима у Катару, договор о подели власти очигледно није постигнут пре него што је Гани полетео. Два званичника талибана рекла су Ројтерсу да неће бити прелазне владе, те да исламистичка група очекује потпуну примопредају власти.

Извор: srbijadanas.com