Србија

НЕЋЕ СВИ ЂАЦИ ОД СЕПТЕМБРА У ШКОЛСКЕ КЛУПЕ! Ево шта треба да знате!

Средњошколци у Тутину пратиће наставу само од куће. Ђаци средњих школа у 15 градова Србије један дан ће ићи на часове, а други предавања пратити онлајн

Неће сви средњошколци у Србији 1. септембра сести у школске клупе, одлука је министарства просвете због лоше епидемиолошке ситуације у појединим градовима Србије. Тако ће ђаци средњих школа у Тутину часове пратити искључиво од куће. Комбиновану наставу имаће ђаци у 15 места (погледајте оквир). То значи да ће ђаци један дан ићи у школу, а други дан наставу пратити од куће. Одељења већа од 16 ученика биће подељена у две групе, а часови ће трајати 45 минута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Школе обавештене

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обавестио је јуче све основне и средње школе о детаљном плану рада за почетке нове школске године.

Ружић је за Информер објаснио да на одлуку који ће се модел наставе примењивати утичу многи параметри, између осталог број заражених, број вакцинисаних, интензитет преношења вируса…

– Сви ученици основних школа, као и највећи број средњих од 1. септембра наставу ће похађати у школама. Одлука да у 16 локалних самоуправа ђаци крену у школу другачије донета је на основу разговора пре свега са здравственим стручњацима који прате епидемиолошку ситуацију и које највише морамо да слушамо. Тим ће на недељном нову доносити одлуке. Највише бих волео да се сви вратимо уобичајеним навикама, да је стечен колективни имунитет, да сва деца уче у својим школама и да се друже са својим вршњацима као пре короне. Због тога још једном указујем на значај вакцинације, јер је то једини начин да се вирус примири и да се сви вратимо нормалном животу – рекао је министар и додао да је план направљен на основу одлуке Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа, формираног од стране Кризног штаба.

Директорка Машинско-електротехничке школе у Параћину Слађана Богдановић за Информер каже да су већ почели са припремама, као и да ће све бити спремно за долазак ђака у школу 1. септембра.

Очекивали смо

– Искрено, пратећи епидемиолошку ситуацију у нашем граду, нисам ни очекивала да ће 1. септембра сви наши ђаци поседати у школске клупе. Велики је број заражених у Параћину, а све више расте из дана у дан. Зато није никакво изненађење што ће све средње школе, па и наша, школску годину започети по жутом моделу. Јуче смо добили обавештење од министарства, одмах сам рекла свим наставницима и разредним старешинама, који ће у току данашњег дана обавестити родитеље и ђаке. С обзиром да у одељењима има више од 16 ученика, свако одељење поделили смо у две групе. Свака група ће ићи сваки други дан у школу. Стићи ћемо све на време да организујемо до почетка школе, јер смо већ уиграни и уходани од прошле године. Све нам је већ познато, једина је разлика што су се прошле године групе смењивале на недељном нивоу, а сада ће на дневном – каже Богдановићева.

Ђацима ће бити боље ове године

Александар Филиповић, директор Средње школе „Младост“ у Петровцу на Млави, каже да је „жути модел“ много бољи за ученике од прошлогодишњег, јер ће ђаци ићи сваке недеље у школу дан за даном и часови ће трајати 45 минута.

– Прошле године деца су имала по недељу дана „мини распуста“ и онлајн настава им није држала пажњу. Једноставно, родитељи одлазе на посао и тешко је једног средњошколца код куће приковати уз екран и натерати га да прати наставу. Пошто је већ у нашој општини лоша епидемиолошка ситуација, сматрам да је овај „жути модел“ добро решење, првенствено за ученике, који су и најважнији – каже Филиповић.

Он додаје да је разлог повећаног броја заражених у Петровцу на Млави то што су се вратили људи који су били на принудном раду у иностранству, као и то што је организовано доста славља током лета:

– Једино решење нам је вакцинација. У колективу наше школе има сигурно 50 одсто вакцинисаних, али верујем да ће се тај проценат повећати.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс