Спорт

СКАНДАЛ! Најсрамнија изјава Федерера у животу: ОВЕ РЕЧИ о Ђоковићу су највећа мрља његове каријере!

Не знамо ко га је саветовао да каже овако нешто, али не само да је толико тога испромашивао изјавом од пре 14 година, када је објашњавао ко је и шта Новак Ђоковић, већ је био и видно злонамеран

На данашњи дан пре 14 година Новак Ђоковић је први пут срушио дотад неприкосновеног Роџера Федерера. Било је то финале у Торонту, пети дуел ове двојице асова, највећих у историји “белог спорта”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После велике борбе у три сета и 140 минута на терену, Федерер је морао да призна Србину да је био бољи. Већ је познато да га је Србин после тога побеђивао још 26 пута, па је сада њихов међусобни скор 27:23 за најбољег српског, а вероватно и светског играча свих времена.

Тада нико није очекивао овакву ситуацију на АТП листи какву имамо већ преко 330 недеља (Ноле је први и рекордер је), понајмање Федерер. Зато су и занимљиви одговори Швајцарца које је дао на конференцији за медије у Торонту после тог пораза.

И раније сте играли против Ђоковића. Шта мислите колико је напредовао?

– Играо сам четири пута и нисам изгубио – рекао је Федерер тог 7. августа 2007. у Торонту окупљеним новинарима, а кад се сетимо како су пре коронавируса изгледале прес конференције, дословно нас обузме одређена доза туге.

Наставио је у сличном тону:

– Па? (смех) Не, добро је играо. Као што сам рекао момак који се из дана у дан побољшава, јер је тако млад и они сада много уче у тим мечевима, скупљају искуства са тих путовања. Због тога је одиграо добар турнир. Ако настави тако имаће шансе и на гренд слемовима, јер је тамо успео да дође већ до два полуфинала. Овај турнир би могао да буде за њега преломни. Био сам имспресиониран како је играо, али не баш до те мере да ме је изненадио. Знао сам како игра, па је то била добра ствар.

Колико је значајан пораз у оваквом финалу?

– Безначајан (смех).

Можете ли да објасните зашто?

– Циљ ми је био да освојим Вимблдон. Урадио сам то. Желео сам да останем 1. на АТП листи. Не могу да узмем све, не могу да будем разочаран због једног пораза. Мислим, одиграо је добро, нисам одрадио посао до краја.

Да ли мислите да је Ђоковићев стил игре сличнији вашем него оном који потенцира Рафаел Надал?

– Не. Мислим, он игра као и многи други тенисери на АТП туру. Стабилан је код основне линије, има прилично добар сервис. Али, знате, он не ради ништа специјално у својој игри. Увек је прилично предвидљив, што је добра ствар (не знамо шта му је ово значило, ни у једном спорту није добро да будете предвидљиви осим ако се зовете Арјен Робен прим.аут.). Да, имате и добре размене против њега, јер се добро креће, клиза, тако да уживам када играм против њега.

Новак је јасно истакао амбицију да постане број 1, што не говори много играча. Нико вас није дуго са тог места померио већ дуже времена. Да ли га сматрате већом претњом од било код другог играча.

– Видим га другог после Надала. То је моје мишљење.

Овај интервју остаће мрља на Федереровој каријери заувек, као што видите, ми му га нисмо заборавили ни 14 година касније. Ваља подсетити да је Ђоковић на овом турниру био четврти на АТП листи, а да је избацио сва три прва играча у низу (Родика, Надала и Швајцарца).

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс