Свет

Запад у неверици! ТАЛИБАНИ ПРОСТРЛИ ЦРВЕНИ ТЕПИХ ЗА КИНУ! Ево шта следи!

Кина је одиграла конструктивну улогу у промовисању мира и помирења у Авганистану и добродошла је да да свој допринос када је реч о обнови земље, изјавио је један од портпарола талибана Сухаил Шахин за кинеске државне медије, јавља Ројтерс

Талибани су успоставили контролу над скоро целим Авганистаном у недељу, након чега је на стотине хиљада цивила и војника почело да бежи на сигурно, додаје британска новинска агенција, уз констатацију да се многи плаше повратка оштре интерпретације исламског закона који је био актуелан током талибанске владавине окончане пре 20 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада, када јој је и званично „прострт црвени тепих“ и широм отворена врата Авганистана, Кина би могла да има и те какве користи од ситуације, јер се, за разлику од Русије и САД, није борила у Авганистану.

„Кина је велика земља са јаком економијом и капацитетима – сматрам да могу да играју велику улогу у обнови Авганистана“, рекао је Шахин за кинески ЦТГН.

Током састанка министра спољних послова Ванга Јија и талибана овогмесеца у кинеском Тјанђину, кинески дипломата је рекао да се нада да би Авганистан могао да усвоји умеренију исламску политику, подсећа Ројтерс.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг