Свет

СТРАВИЧНО! Трудница заражена короном изгубила бебу у 8. месецу, одбили да је приме у болницу

У Јапану, где је до сада регистровано 1,23 милиона заражених новим коронавирусом и преминуло више од 15.500 људи, хоспитализација постаје све тежа.

Јапански медији данас јављају да је неименована трудница из града Кашива у префектруи Ћиба, недалеко од престонице Токија, изгубила дете, јер упркос компликацијама од ковида које је трпела два дана није била примљена ни у једну болницу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Жена у тридесетим годинама и осмом месецу трудноће добила је симптоме ковида 11. августа, а стање јој се погоршало неколико дана касније због чега су локални дом здравља и акушер који ју је третирао, 15. августа почели да јој траже болнички смештај.

Међутим, ниједна од неколико десетина контактираних болница због преоптерећености није могла да је прими.

Седамнаестог ујутру по јапанском времену жена је добила грчеве, почела да крвари, те се неколико сати доцније и породила у сопственом дому, али је новорођенче, због одсуства болничких апарата, преминуло.

Куриозитет је да је крајем јула у Токију, током трајања олимпијских игара, мушкарац у педесетим годинама живота који је имао симптоме ковида, вожен у колима хитне помоћи више од осам сати, јер је преко стотину болница и клиника одбило да га хоспитализује.

Градске власти Токија објавиле су да су само у другој недељи августа 1.414 оболелих од ковида који су на територији престонице тражили да буду хоспитализовани упркос томе били присиљени да остану у својим домовима јер за њих није била места у болницама. То је око 23 пута више потпуно одбијених него у одговарајућој недељи јула.

Такође, у 121 случају, за хоспитализацију је било потребно више од пет сати. У Токију тренутно преко 24.000 заражених болује у својим кућама.

У Јапану је до сада регистровано 1,23 милиона заражених новим коронавирусом, док је преминуло више од 15.500 људи.

Последњих дана земља бележи преко 20.000 нових случајева дневно.

И мада звучи невероватно, у Јапану је игнорисање хитних медицинских случајева, практично, рутина.

Наиме, већ пар деценија јапански медији с времена на време јављају о трудницама и другим пацијентима који су се због неспремности мноштва здравствених установа да их приме на лечење у тешком стању сатима „вртели“ по путевима у колима хитне помоћи док нису изгубили пород или сопствени живот.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС