Србија

ДА ЛИ ЋЕМО СВЕ ЗАТВОРИТИ? Ове речи доктора Тиодоровића су подигле Србију на ноге! Нико није тражио дозволу за концерте естрадних звезда…

За концерте естрадних звезда треба поштовање свих мера и одлука штаба. Нико је није тражио, а концерти су одржани. Тамо је било на хиљаде људи. Нико није тражио дозволу ни за одржавање одбојкашке утакмице пред 25.000 гледалаца. Немам страх да то јавно кажем, рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба професор др Бранисав Тиодоровић.

Он је за лист „Политика“ оценио да једина мера коју Кризни штаб може да донесе сада је да „пресече“ одржавање разних музичких манифестација естрадних звезда, на којима се не поштују епидемиолошке мере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Моје мишљење је да је седница већ требало да буде одржана. Ми из медицинског дела штаба смо стално у контакту. Људи очекују да ће нешто ново да се деси ако се састанемо. На шта мисле? Да све затворимо? То не долази у обзир. Да скратимо радне време? Ни то неће проћи. Да буде полицијски час? О томе нико не размишља. Нема спасоносног решења без вакцинације. Сигурно је да постоји одгвоорност Кризног штаба који мора да буде спеман да трпи критике, али ту је и одгвоорност локалних самоуправа о чему нико не говори – казао је Тидоровић за „Политику“.

Он је објаснио да је велика одговорност управа у рукама локалних самоуправа јер им нико није забрањивао да доносе своје одлуке.

– А за концерте естрадних звезда треба поштовање свих мера и одлука штаба. Нико је није тражио, а концерти су одржани. Тамо је било на хиљаде људи. Нико није тражио дозволу ни за одржавање одбојкашке утакмице пред 25.000 гледалаца. Немам страх да то јавно кажем. Треба рећи да и да су се Министарство просвете и Институт „Батут“ трудили да успоставе мере у школама, али су неке ствари превазиђене одавно. Не може да се чека седам дана да би се проценила ситуација у школи и спровеле мере. Бирократија нас убија – навео је др Тиодоровић.

На питање зашто медицински део штаба не да оставке ако сматрају да се њихови предлози не усвајају, што често чујемо да се дешава, др Тиодоровић одговара да то кажу људи који су их у почетку подржавали, али који су после избора и демонстрација то престали да чине.

– Било ко да је био на нашем месту, био би у истој ситуацији. Могао сам као пензионер да уживам , седим код куће, читам „Политику“, пратим ситуацију и критикујем. Али сам се ухватио у коштац са проблемом и само размишљам о томе како да заштитимо народ и смањимо ризике – казао је др Тиодоровић.

Овде је, како каже, главни проблем што народ неће да се вакцинише.

– Ми смо давали адекватне предлоге на време. Па већ два месеца причамо да је неопходно увести ковид пасоше и тражимо да се они уведу. Али, за такву одлуку је потребна сагласност Владе Србије. Треба бити објективан. Ово све од почетка личи на политичко препуцавање. Гадим се тога. Само стижу неки нереални захтеви. Ево, на пример у Новом Пазару траже да им се изгради ковид болницам а готово нико у том месту не носи маску, иду на окупљања, свадбе и прославе са великим бројем људи, неће да се вакцинишу… – истакао је др Тиодоровић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Политика