Свет Србија

Ситуација је озбиљна! АМЕРИКА ХИТНО ШАЉЕ СПЕЦИЈАЛЦА У БРИСЕЛ – додатни притисак на СРБИЈУ! Ево шта се дешава!

Фото: Јутјуб

Присуство помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Габриела Ескобара на састанку Београда и Приштине у Бриселу поводом кризе на северу Косова има за циљ да притисне Београд како би пристао неке уступке.

Ово је мишљење дугогодишњег дипломате Милисава Паића, директора организације „Српски спољнополитички круг“, поводом саопштења Стејт департмента да ће се овим разговорима прикључити и њихов представник.

Покушај притиска на Србију

Паић истиче да није баш јасно ко је Америку позвао на ове разговоре јер Америци у том разговору никао није место.

„Долазак Ескобара у Брисел даје право Србији да постави питање – шта он тамо ради, уколико су то разговори уз посредство ЕУ. Чини ми се да је ово покушај да се криза на северу коју су, како сумњам, Американци и конструисали, искористи да се од Србије добију неки уступци. У исто време ако је ЕУ та која је звала Америку у помоћ то много говори о њеној немоћи,“ уверен је Паић.

Испада, додаје он, да Европска унија не наступа као самосталан фактор, него као „прирепак Америке“.

„То је у супротности са залагањима Француске и Немачке да ЕУ треба снажније да се наметне као наводно суверени фактор у решавању отворених међународних проблема,“ напомиње Паић.

ЕУ као „прирепак Америке“

Сама најава да ће Ескобар да присуствује тим разговорима, додаје он, значи да је ЕУ поново капитулирала пред притисцима Америке и да није способна да се одупре.

„Сматрам и да је Америка ту присутна пре свега јер Мирослав Лајчак, специјални преговарач ЕУ за дијалог Београд и Приштине, не даје никакве резултате, као и да није продуктивна платформа о две Немачке коју Лајчак спроводи, а која нема консензус унутар ЕУ,“ мишљења је Паић.

Није промена формата

Саговорник Спутњика констатује такође да ово није промена формата преговора, јер би у супротном и Србија требало да укључи своје савезнике, уз напомену да је косовски проблем и даље под Резолуцијом 12 44 која даје решење у виду широке аутономије у оквиру СРЈ, односно њене наследнице Србије.

„Американци не могу да буду посредници у разговорима, већ само посматрачи. Ескобар је истовремено најавио да ће до краја првог мандата Џозефа Бајдена бити постигнут коначни споразум Београда и Приштине, али то су изјаве у функцији притиска на Београд. Њихов циљ остаје такозвано међусобно признање Србије и Косова, што је немогућа конструкција, јер Србија нема потребе да признаје Косово,“ наводи Паић.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао је поводом најновије кризе на административном линији да је важно избегавати радње које би могле повећати тензије.

Сједињене Државе раде са Европском унијом, НАТО и владама Косова и Србије, истакао је он, на предузимању хитних корака за избегавање ескалације ситуације и радњи које повећавају тензије, које угрожавају напредак постигнут у оквиру дијалога у ком посредује ЕУ и негативно утичу на свакодневни живот грађана.

 

Извор: rs.sputniknews.com