Регион Србија

УДАРНА ВЕСТ! Издато упозорење “због ризика од хапшења и процесуирања у Србији”

Сарајево — Министарство спољних послова БиХ препоручило својим држављанима који су били укључени у одбрану БиХ од 1992. до 1995. да не путују у Србију.

“Упозорење се издаје због ризика од хапшења и процесуирања у Републици Србији под оптужбама за ратни злочин, а на бази ранијих случајева хапшења држављана БиХ против којих се у Босни и Херцеговини не воде поступци нити их правосудне институције земље терете за ратне злочине”, поручују из ове институције, преноси радио Сарајево.

Реаговање Министарства спољних послова БиХ уследило је у уторак након што је Виши суд у Београду одредио једномесечни притвор некадашњем полицијском службенику Едину Врању који је ухапшен у суботу при уласку у Србију. Он се терети да је као припадник ратних бошњачких полицијских снага починио ратне злочине над заробљеним Србима на подручју Горажда у рату од почетка 1993. до октобра 1994. године.

Због тог хапшења министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић је на консултације из Београда у Сарајево до даљњег повукла амбасадорку БиХ у Србији Аиду Смајић.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR