Регион Србија

УДАРНА ВЕСТ! Издато упозорење „због ризика од хапшења и процесуирања у Србији“

Сарајево — Министарство спољних послова БиХ препоручило својим држављанима који су били укључени у одбрану БиХ од 1992. до 1995. да не путују у Србију.

„Упозорење се издаје због ризика од хапшења и процесуирања у Републици Србији под оптужбама за ратни злочин, а на бази ранијих случајева хапшења држављана БиХ против којих се у Босни и Херцеговини не воде поступци нити их правосудне институције земље терете за ратне злочине“, поручују из ове институције, преноси радио Сарајево.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реаговање Министарства спољних послова БиХ уследило је у уторак након што је Виши суд у Београду одредио једномесечни притвор некадашњем полицијском службенику Едину Врању који је ухапшен у суботу при уласку у Србију. Он се терети да је као припадник ратних бошњачких полицијских снага починио ратне злочине над заробљеним Србима на подручју Горажда у рату од почетка 1993. до октобра 1994. године.

Због тог хапшења министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић је на консултације из Београда у Сарајево до даљњег повукла амбасадорку БиХ у Србији Аиду Смајић.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR