Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ТОМА – СЕДИ ДОМА: Ако планирате путовање на ТОМИНДАН, одложите га а ово НИПОШТО НЕ РАДИТЕ

БЕОГРАД – Српска православна црква и њени верници данас обележавају Светог апостола Тому, дан који је у народу познатији као Томиндан.Тома је био један од дванаесторице Христових апостола.

Свети Тома је ширио хришћанство најпре у Палестини, потом у Персији и Индији, где је и усмрћен копљима. Мошти су му у 4. веку пренете у град Едесу, а потом у Цариград.

Томиндан многе породице у Србији обележавају као своју крсну славу. Као еснафску славу, Светог Тому обележавају дрводеље, бачвари, колари, столари, ужари, дунђери, бунарџије, калдрмџије и зидари.

Он је заштитник столара јер је и сам био дрводеља, а предање каже да је једном пред њега изашао ђаво у облику лепе девојке, која га је искушавала. Свети Тома се загледао у њу, ударио сечивом у камен и отупио своју секиру. Због тога се толико наљутио да је из облака изазвао незапамћену кишу и њоме утопио ђавола. Столари, дрводеље и зидари на данашњи дан не раде ништа јер је за њих данас велики празник.

Народна веровања и обичаји

У неким крајевима Србије верује се да овај светитељ штити домаћинство од вукова. Срби верују и да је Свети Тома од облака одузео печат захваљујући којем народу доноси кишу као благодет, а не олује које уништавају све пред собом. Срби верују и да би Свети Тома, кад би се наљутио, земаљском свету могао да донесе и други потом, али у томе га кочи Пресвета Марија, која га надгледа.

На Томиндан који није црвено слово се обично никуд не иде и постоји изрека “Свети Тома, седи дома”.

Док се у недељу по Васкрсу слави догађај везан за “неверовање” Томино, данашњи дан је посвећен самом апостолу. Његовом сумњом у васкрсење Христа (неверни Тома), добијена је потврда најчудеснијег догађаја у хришћанству.

 

Извор: Курир.рс