Србија

ОТКРИО СВЕ! Сервер о Косову: „Србија је одустала“

Фото: Јутјуб

Професор Универзитета Џон Хопкинс Данијел Сервер сматра да одржани Самит Европска унија – Западни Балкан оставља отворена врата за будуће проширење ЕУ.

Он је оценио да је на самиту било неких успутних резултата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мислим да је помогло да се мало отворе врата ка проширењу и они су јасно рекли да земље Западног Балкана морају да испуне строге критеријуме како би приступиле ЕУ“, рекао је Сервер, а преноси Н1.

Поводом чињенице да на самиту нисмо чули ништа о датумима, иако су постојала сазнања да су Словенци имали предлог да датум буде 2030. године, Сервер каже да га није изненадило што се није помињао датум.

„Мислим да је преурањено говорити о датуму, јер су ове земље прилично далеко од испуњавања критеријума и не мислим да би помињање датума од 2030. године било позитивно“, рекао је Сервер.

Према његовом мишљењу, чланство би за једну или две земље могло да се догоди и пре тога.

„Нема сумње да приступање није аутоматско, оно захтева консезус држава чланица и то је тешко постићи, али биће лакше када се економија ЕУ, која болује од рецесије изазване ковидом, опорави“, каже амерички стручњак.

Србија не седи на две столице, већ на оној ка Русији и Кини

Упитан шта мисли о фрустрацији лидера ЕУ поводом односа које Србија има са Кином и Русијом, али и друге стране фрустрацијом других земаља Западног Балкана које не могу да приступе ЕУ, Сервер каже да је сада јасно да „Србија више не седи на две столице“.

„То важи и за неке друге земље на Западном Балкану, али и у извесној мери и за Црну Гору. Црна Гора има владу која воли Русе, а чак је и претходна Влада имала велике инвестиције из Кине, у облику аутопута који се гради“, рекао је Сервер.

Наглашава да, са друге стране тзв. Косово, Албанија, Македонија остају прилично оријентисане ка Западу и чланству ка ЕУ и стога мисли да бар једна или две земље могу да постану чланице ЕУ пре 2030. године, „ако се уозбиље када је реч о спровођењу правних тековина ЕУ, одржавању демократије и отвореног друштва у својим земљама“.

Упитан да ли се слаже са оценама да је договор око таблица на Косову успех Србије, одговара:

„Можете да предвидите да када год постоје преговори преговарачи оду кући и тврде да су победили. Јасно је да је Србија ту она која је одустала, а да је Приштина имала скроман корак у добром правцу Запада“.

Он је ипак оценио да је питање регистарских таблица само мало питање, да постоје на стотине других и попут питања несталих и финансијских питања.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине