Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Поново затварање, све стаје после 19 часова!

Холандија ће бити прва западноевропска земља која ће, још од лета, увести делимичан локдаун.

Рестриктивне мере ће ступити на снагу предстојећег викенда, објавио је данас холандски јавни сервис НОС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кафићи, ресторани и непрехрамбене радње ће морати да се затворе до 19.00 сати најмање три недеље, почев од сутра, навео је НОС, цитирајући владине изворе.

На људе ће бити апеловано да раде од куће максимално колико могу, а публика неће моћи да присуствује спортским догађајима наредних недеља, додао је Ројтерс.

Школе, биоскопи и позоришта ће остати отворени. Привремена влада Марка Рутеа ће донети до вечерас одлуку о новим мерама и објавиће је током новинске конференције заказане за 19.00 сати.

Број инфекција коронавирусом се брзо увећао након што се укинула социјална дистанце крајем септембра, па је постигнут рекорд у броју оболелих за 24 сата у четвртак и износио је око 16.300.

У Холандији је ревакцинисано око 85 одсто пунолетних грађана, а бустер дозе су засад одобрене само малој групи људи – имунокомпромитованим особама и људима старијим од 80 година.

Прошлог месеца је око 55 одсто пацијената у холандским болницама и око 70 одсто на интензивној нези било невакцинисано или делимично вакцинисано, показали су подаци Холандског института за здравље.

Подсетимо, аустријска савезна држава Горња Аустрија прва у Еуропи уводи меру ограничења кретања за невакцинисане.

Њима је допуштено да изађу из куће само како би отишли на посао или по намирнице, а за то ће морати да докажу да нису заражени коронавирусом.

„Зима ће бити непријатна за невакцинисане“

Аустријски канцелар Александер Шаленберг оценио је да ће зима и божићни празници бити непријатни за невакцинисане грађане.

Према његовим речима, закључавање за невакцинисане, како сада стоје ствари, највероватније је неизбежно. Истовремено је одбио „локдаун“ за вакцинисане. „Не видим зашто би две трећине грађана требало да изгуби слободе због трећине која оклева. За мене је јасно да неће бити закључавања за вакцинисане из солидарности са невакцинисанима“, нагласио је он.

Сматра да то не би било схватљиво и да би уништило све подстицаје за вакцинацију.

Шаленберг каже да ни из демократског угла не види зашто би већина требало да буде таоц мањине. Због тешке епидемиолошке ситуације, он је уверен да ће зима и Божић проћи уз „2Г“ мере, које омогућавају приступ угоститељским, забавним и културним институцијама само за вакцинисане и излечене од ковид 19.

„Локдаун“ за невакцинисане, према његовим речима, тешка је, али очигледно потребна мера. Најавио је и појачање притиска контроле поштовања мера.

Шаленберг је указао да међународна поређења показују да вакцине доносе успех, а у Аустрији је, констатује, стопа вакцинисаности „срамно ниска“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг