Свет

„ДР ПРОПАСТ“ И ПОЗНАТИ МИЛИЈАРДЕР ИМАЈУ ЈЕЗИВО ПРЕДВИЂАЊЕ: Долази пандемија гора од короне

Амерички милијардер Ворен Бафет, рекао је у недавном интервјуу за ЦНБЦ да долази још једна пандемија, која би могла бити гора од актуелне пандемије.

Лоше вести нема ни такозвани Др Пропаст односно Нуријел Рубини који је предвидео економску кризу из 2008, а сада тврди да су могућа четири сценарија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бафет је уверен да, упркос томе што је пандемија савладана, свет није спреман да се носи са ванредним стањем. Још више га брину економске последице короне која је, како тврди, највише погодила мале привреднике.

„У марту прошле године пандемија је затворила хиљаде малих предузећа. Прошла година је донела највећи пад америчког БДП-а од 1946. године. Велика предузећа су добро прошла, али још није све готово“, рекао је Бафет.

Славни милијардер признао је у интервјуу да је и сам проживљавао тренутке финансијске неизвесности јер није знао што ће се догодити с његовим авио-компанијама, преноси Блиц.

„Сви знамо да постоји нуклеарна, хемијска, биолошка и сајбер претња и да друштво још није спремно да се носи с њом, рекао је Бафет. Следи пандемија какву још нисмо видели“, закључује.

И Нуријел Рубини или како га зову „Др Пропаст“ који је предвидео светску економску кризу 2008. сада нема лоше вести. Његова процена сада јесте да постоје четири сценарија која се могу догодити, а како последица глобалне стагнације и корона-кризе.

Најреалнији је, каже, сценарио „прегревања“. Ако узмемо у обзир тренутну лабаву монетарну, фискалну и кредитну политику, те постепено нестајање короне, и „чепови“ у ланцима снабдевања би прегрејали раст и централне банке би биле остављене у сендвичу. Суочене са замком дуга и трајном инфлацијом изнад циљане, централне банке ће скоро сигурно ићи линијом мањег отпора и каснити у деловању, чак и ако фискална политика остане лабава, тврди Рубини.

Рубини као могуће сценарије помиње и стагфлацију, успоравање или сценарио „Златокосе“ који подразумевања смањење инфлације.

Извор: blic