Свет

НАЈДЕТАЉНИЈИ ВОДИЧ ЗА ПУТОВАЊА: Са „синофармом“ можемо у 12 земаља ЕУ, са „спутњиком“ у 8, а за ОВЕ не помаже ниједна вакцина

Фото: јутјуб

Одлука Европске комисије да призна дигитални зелени сертификат Србије не значи аутоматски да ће српски држављани моћи да уђу у све земље Уније. На сајту српског Министарства спољних послова редовно се ажурирају подаци о начинима уласка у било коју земљу на свету, а ми вам дајемо кратак водич какво је сада стање за државе Европске уније што се тиче вакцинисаних грађана Србије и које вакцине су у којој земљи дозвољене. Има и оних, истина ретких, које не траже никакву потврду, попут Мађарске.

Немачка

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Држављани Србије који су потпуно вакцинисани против ковида 19 неком од вакцина „бајонтек/фајзер“, „модерна“, „астра зенека“ или „џонсон и џонсон“ могу из Србије путовати у Немачку без икаквих проблема.

Аустрија

– Потребан доказ о потпуној вакцинацији на немачком или енглеском језику неком од следећих вакцина: „бајонтек/фајзер“, „модерна“, „астра зенека“, „џонсон и џонсон“, „синофарм“, „синовак“. Доказ о вакцинацији је важећи ако је примљена друга доза вакцине и уколико од примања прве дозе није прошло више од 360 дана.

Грчка

– Једна од ретких земаља ЕУ која признаје и „спутњик В“, наравно, уз „синофарм“. Вакцинисани путници који буду позитивни на брзом тесту подлежу карантину у трајању од седам дана. Професионалним возачима у међународном друмском превозу није потребан тест или потврда о вакцинацији, али подлежу тестирању брзим тестом на граници.

Словенија

– Словенци признају све вакцине одобрене у Србији. Потребно је приложити зелени картон којим се доказује да је од примања друге дозе вакцине „бајонтек/фајзер“ протекло најмање седам дана, од „модерне“, „спутњика В“, „џонсон и џонсона“, „синовак бајонтека“ и „синофарма“ најмање 14 дана, а од „астра зенеке“ најмање 21 дан.

Хрватска

– Трећа држава од 27 чланица ЕУ која прихвата сва цепива која су одобрена у нашој земљи. Потребна је потврда о вакцинацији која није старија од 365 дана, а од последње дозе да је прошло 14 дана.

Холандија

– Признају вакцине „фајзер/бајонтек“, „модерна“, „астра зенека“, „џонсон и џонсон“, „синофарм“ и „синовак“. Особама које су потпуно вакцинисане неће бити одређен карантин. Међутим, у обавези су да попуне изјаву о карантину, у којој ће навести да су изузети од обавезе карантина јер су вакцинисани.

Чешка

– У Чешку грађани Србије могу под условом да су потпуно вакцинисани једном од вакцина које се признају у Чешкој („фајзер“ – „комирнати“, „модерна“ – „спајквакс“, „астра зенека“ – „ваксзеврија“ или „ковишилд“) и да је од друге дозе прошло најмање 14 дана.

Мађарска

– За улазак у Мађарску није потребна потврда о вакцинацији, нити негативан ПЦР тест.

Шпанија

– У Шпанију могу да уђу држављани Србије који поседују сертификат о вакцинацији (минимум 14 дана након друге дозе) једном од вакцина које су одобриле Европска агенција за лекове и СЗО.

Румунија

– У ту земљу могу они који испуњавају услов да су вакцинисани, а да је прошло 10 дана од комплетне вакцинације.

Словачка

– Неопходна је електронска регистрација пре уласка. Особе које су вакцинисане (најмање 14 дана од друге дозе или 21 дан ако је вакцина која се даје у једној дози) могу ући без ограничења уколико имају потврду о вакцинацији на словачком, чешком или енглеском језику.

Кипар

– Путници који поседују сертификат о вакцинисању могу бити насумично тестирани на кипарском аеродрому (о сопственом трошку). Кипар признаје вакцине „фајзер/бајонтек“, „астра зенека“, „џонсон и џонсон“, „модерна“, „спутњик В“, „синофарм“ и „синовак“.

Естонија

– Улазак у Естонију дозвољен је уколико се поседује доказ о потпуној вакцинацији. Прихватају се све вакцине које се примају у Србији. Потврде о вакцинацији не смеју бити старије од годину дана.

Финска

– Дозвољено грађанима Србије уколико поседују доказ о потпуној вакцинацији (друга доза мора бити примљена најмање 14 дана пре путовања), а признате вакцине су: „фајзер/бајонтек“, „модерна“, „астра зенека“, „јансен“, „синофарм“, „коронавак“.

Ирска

– Неопходно је поседовати валидан доказ о вакцинацији, а путник се сматра вакцинисаним уколико је примио неку од вакцина које су одобрене од Европске агенције за лекове уз препоручени број дана након коначне дозе.

Данска

– Вакцинисани грађани, са потврдом у електронској форми, могу да уђу у Данску. Није потребно урадити тест, нити је потребна самоизолација.

Белгија

– Потребна је потврда о вакцинацији неком од вакцина признатих од ЕМА („фајзер“, „астра зенека“, „модерна“ и „јансен“) или вакцином „ковишилд“ (тржишни назив за вакцину „Астра Зенеке“ произведену у Индији) и уколико је од пријема друге дозе прошло најмање две недеље.

Литванија

– Важно је имати зелени сертификат који доказује да је прошло минимум 14 дана од обављене потпуне вакцинације вакцином која је дозвољена за употребу у ЕУ („фајзер/бајонтек“, „модерна-бајотек Спејн“, „астра зенека АБ“, „јансен“)

РЕСТРИКТИВНО

Не може да се уђе или уз „нужни“ разлог

Шведска

Бугарска

Италија

Луксембург

Малта

Пољска

Португал

Летонија

Француска

Једини прихватају после два „синофарма“ бустер дозу „фајзера“

Француска је једина држава ЕУ која је за сада, према наводима на сајту Министарства спољних послова Србије, прихватила да бустер доза обезбеди улазак у ту земљу. Елем, држављани Србије могу да уђу у Француску уколико приложе доказ о вакцинацији, под условом да је прошло седам дана од друге дозе за „фајзер“, „модерну“ и „астра зенеку“, односно 28 дана од једне дозе вакцине „џонсон и џонсон“.

– Ово се такође односи и на путнике који су примили две дозе вакцине „синофарм“ или „синовак“ након чега су примили трећу, бустер дозу неке од мРНА вакцина. Особе које су примиле само једну дозу вакцине „синофарм“ или „синовак“ мораће да приме још две дозе вакцине мРНА како би се сматрале комплетно вакцинисаним – наводи се на сајту МСП.

Нови зелени дигитални сертификати

Од петка ћемо бити усклађени са ЕУ

Директор Канцеларије за е-управу Михаило Јовановић рекао је да од петка ујутру очекује нову електронску услугу на порталу Е-управа која ће подразумевати издавање дигиталних зелених сертификата који ће бити ЕУ компатибилни. Навео је да се нови сертификати разликују од оних који су досад били издавани.

– Имају посебан QР код, посебан изглед, а за сваку вакцину и тест издаје се посебна потврда и посебан папир – нагласио је Јовановић.

ЧИЊЕНИЦЕ/“Спутњик“ признају

Грчка

Кипар

Словенија

Хрватска

Данска

Словачка

Румунија

Естонија

„Синофарм“ признају

Аустрија

Данска

Грчка

Словенија

Хрватска

Холандија

Шпанија

Румунија

Словачка

Кипар

Естонија

Финска

Извор: Курир.рс/Ружица Кантар