Србија

ЏОНИЋ ПЛАКАО, ПРИЧАО НОРМАЛНО, ПА ВИКАО: Монструм се смејао због убиства породице Ђокић, а сада је јасно зашто је то радио

Фото: Фејсбук принтскрин

ГОРАН Џонић, који је ухапшен због сумње да је на бруталан начин убио брата од тетке Горана Ђокића (57), његову супругу Гордану (56) и ћерку Лидију (26), неуобичајеним понашањем на саслушањима почиње да припрема нову одступницу како би приказао да је неурачунљив.

Џонић је за отмицу и убиство породице Ђокић оптужио браћу К.М. и А.М. из Моравца, познате под надимком Јојке. Он је рекао да су га “уценили и приморали на саучесништво у злочину”, али како се извођењем доказних радњи полако руши његова одбрана, очигледно је почео да прави лукаву одступницу, тј нову одбрану, пише “Блиц”.

– Сви у селу знају да је Џонић је превремено пензионисан на основу налаза психијатра али сви који га знају кажу да психички није оболео, па је вероватно манипулацијом, по којој је препознатљив, успео и то да “заврши”. Сад се очигледно припрема да чињеницу да има налаз психијатра окрене у своју корист јер, ако се истрагом и званично утврди да браћа Јојке, који негирају било какву умешаност, и ималу алиби за ноћ злочина, он ће остати једини осумњичени за кривично дело тешког убиства за које је запрећена доживотна робија. Зато припрема терен за неурачунљивост јер по закону ако неко није био способан да схвати значај својих дела и да управља поступцима не може бити осуђен на затвор већ на лечење у психијатријској установи из које може изаћи ако се излечи – каже извор.

На последњем саслушању, неуобичајено Џонићево понашање било је посебно изражено јер се смејао на питања о убиству Ђокића, а потом, плакао, причао нормално, па викао.

– Каже: „има Бога, ишао сам на Хиландар 100 пута“. А онда се на помен чина убиства брата и његове породице смејао. Час се смејао, па плакао, па причао нормално, па опет викао. Чим није био сигуран у неки одговор одмах је савијао главу, глумио да је немоћан да почини овакав злочин. Кад год није знао шта ће, изговарао је: “Сад бих главом ударио да се убијем“. Театрално се понашао све време. У једном моменту се сетио синова, па је рекао: “Ево, слободно их пустите”, па је онда заплакао – испричао је извор после последњег Џонићевог саслушања.

Но, упућени у правосудну материју оцењују да би Џонићу тешко на суду могла да прође неурачунљивост јер је све радње за које се сумњичи предузимао врло смислено и планирано.

– Ђокићи су нестали 26. септембра, њихова спаљена тела пронађена су 2. октобра у атару Моравца, а запаљени “пасат” истог дана у околини Тешице. На дан нестанка Ђокића, Џонић је снимљен како у Житковцу на пумпи купује бензин. Истог дана комшија га је довезао из Тешице, недалеко од места где је потом нађен запаљен “пасат”, јер је био, како се сумња, да сакрије скутер којим ће се вратити исте ноћи. Скутер су у Тешици те ноћи снимиле камере око четири часа, а два часа раније тим путем је прошао „пасат“ Ђокића, који је он, како се сумња, довезао да би га запалио. Осим тога, код сеоског металостругара неколико месеци пре убиства направио је пригушивач за пиштољ. Све радње које је предузимао су била испланиране и смислене, што психички оболела особа не може да уради – додаје извор.

И сведоци руше Џонићеву одбрану

Да се Џонићева одбрана руши, почели су да потврђују сведоци. Петорица колега његовог сина Стефана из Војске Србије изјавили су да је он те ноћи био на радном месту у Копненој зони безбедности а такође су и колеге ватрогасци сина Милана изјавили да је и он био на свом послу. Троје сведока потврдило је алибије Јојки, које са злочином повезује једино Џонићева неоснована изјава. Бранилац Јојки затражио је да се од Путева Србије узму снимци са наплатних рампи у Нишу и Алексинцу како би се додатно потврдио алиби једног од браће, док је други био код куће у време убиства, о чему такође постоје снимци на видео надзору. И на препознавању у полицији Џонић није препознао К. М. за кога тврди да је са њим био у контакту и да је главни извршилац убиства. Препознао је његовог брата А. М, али је погрешно описао радње које је он наводно предузимао, док трећег осумњиченог Д. П. није препознао са фотографија, што све додатно компромитује Џонићеву одбрану.

Сви досад нађени трагови директно са злочином повезују једино Горана Џонића. Његов ДНК је на новцу и врећи, ископаној из воћњака његовог сина који је тог дана био одсутан. Пиштољ, за којим је балистичким вештачењем утврђено да је из њега убијена породица Ђокић, нађен је у кући Џонићеве жене Сузане у Алексинцу где је био сакривен у вентилационом отвору.

Извор: Новости