Србија

Ово морате знати! ДА ЛИ ЕУ ПРИЗНАЈЕ СИНОФАРМ У КОВИД СЕРТИФИКАТУ ИЗ СРБИЈЕ?

QR кодови које имају вакцинисани грађани Србије на зеленим ковид сертификатима би данас требало да буду валидни и у земљама Европске уније.

Ту информацију је потврдила Драгана Бећић из Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данас се појавила информација да ће ЕУ данас усвојити одлуку о признавању дигиталних ковид сертификата Србије. Путовање наших грађана ће бити много лакше,а Бечићева је истакла да је сада све на процесу признавања, али да је држава урадила све што је неопходно да се испоштује процедура.

„Ми смо успешно развили све дигиталне ковид сертификате, који су у складу са стандардима Евопске уније, повезали смо се са свим њиховим сервисима, тако да се и сертификати земаља чланица очитавају када дође њихов грађанин у Републику Србију“, рекла је Бечићева за Б92.нет. Додаје и да уколико европски држављанин борави у неком у локала у Србији, зелени ковид сертификат је после 20х прихваћен.

Почеће да важи за 48 сати

„Ми смо све тестове успешно завршили и сада је остала само папирологија, чекамо одлуку Европске комисије за коју се надамо да ће бити данас, углавном очекујемо позитиван исход још данас“, рекла је она. Истиче да су у току ригорозне техничке процедуре, као и да је питање да ли ће оне бити доступне од сутра или наредних неколико дана.

„Чекамо одлуку, потребно је да прође неких 48 сати, неко време пропагације, па ће све бити видљиво кроз одређени број сати“, рекла је Бећићева.

Које вакцине се признају?

На питање, да ли ће ЕУ признати Синофарм вакцину, одговорила је: „Свака земља дефинише које вакцине прима и да ли треба ПЦР тест, путник сам мора да се распита о томе која земља признаје одређену вакцину“, објаснила је Бећићева. „Ако је услов неке земље да не прихвата неку вакцину, онда је неопходан ПЦР тест. Свака земља има своје услове, па је неопходно да се туристи информишу“, закључила је она.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс