Свет

МИЛКА ЂУРАШОВИЋ ЈЕ УБИЛА СВОЈЕ ДВЕ ЋЕРКЕ: Питање Тијане (6) је тргло за тенутак а онда

Мајка из Перта која је убила своје две кћери, а након тога и себи покушала да одузме живот, ослобођена је од свих оптужби за убиство због психичке нестабилности.

Четрдесетогодишња жена Милка Ђурашовић, пореклом из БиХ, у среду је ослобођена кривице на Врховним судом Западне Аустралије. На суђењу је признала да је убила своје две кћери, десетогодишњу Мију и шестогодишњу Тијану, чија тела је пронашао отац Ненад у новембру 2019. године. Тврдила је како сматра да не би требало да буде проглашена кривично одговорном за своје поступке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Судија Стивен Хил закључио је како је њена психичка болест била толико јаког интензитета да није могла у моменту да схвати да не сме убити девојчице ни себе. Мајка је проглашена невином за оба убиства. Судија је наредио да остане у притвору до налога гувернера након чега ће бити пуштена на слободу, преноси Даилy Маил.

Присетимо се, Милка Ђурашовић се пробудила око седам сати на дан убиства и у остави припремила ножеве и уже. Кћи Тијана је почела да плаче када је то све угледала.

– Хоћеш ли нешто да ми урадиш? Желим да идем у школу – упитала је шестогодишњакиња.

Мајка се тада тргнула из транса. Почела је да спрема девојчице за школу. Супруг Ненад ју је контактирао.

– Звучала је нормално и оптимистично – рекао је.

Мајка је наставила са вожњом кћери до школе. На улазу се паркирала неколико минута пре него што је одлучила да се врати кући.

– Идемо у куповину – рекла је Тијани.

Касније тог јутра је одлучила да настави са планом убијања. Укључила је усисивач како би пригушила икакве звукове. Након тога је убила своје две кћери. Пољубила их је и загрлила, а потом положила играчке уз њихова тела.

Узела је видео камеру и снимила себе како се извињава мужу и поручује му да је пусти да умре. Такође је покушала да себи одузме живот неколико пута.

Отац се тог послеподнева вратио кући с посла и открио је Мијино тело како беспомоћно лежи на поду. Тијанино тело су касније открили болничари, али мајци није било ни трага.

Полиција је мајку убрзо пронашла на плажи удаљеној 11 километара од куће где је покушала поново да себи одузме живот. Званичници су такође пронашли неколико белешки где је Милка написала како воли своје кћери више него икога и да јој је жао што се није боље бринула о њима. Жали што није била у бољим односима са мужем и пријатељима.

– Нисам волела говорити о својим проблемима. Волела бих да сам могла. Јако ми је жао због свега. Девојчице су већ постале нервозне јер нису хтеле да завршим на лековима. Ја сам крива за све. Нисам хтела ништа лоше, али је тако испало – писало је у белешкама.

Психијатар Адам Брет је два пута разговарао са мајком у притвору.

– Сматрам да је оптужена била психички нестабилна у време почињења кривичног дела. У том тренутку није имала способност да разазна да то не би требало да учини. Такође је имала нихилистичке заблуде и веровала је у то да је спасила кћери од грозних ствари које је она сама доживела – објаснио је Брет.

Како су рекли психијатри, њој је дијагностификована тешка депресија са психотичним епизодама.

Извор: 24sata.hr