Србија

ЊЕГОВА ИЗЈАВА ЈЕ ПОДИГЛА СРБИЈУ НА НОГЕ! Др Кон о Кризном штабу: „Нико то неће да подржи“

Др Предраг Кон изјавио је да није очекивао да ће коронавирус имати овакав потенцијал.

„Не може да се каже да сам мислио да ће, прво, имати овакав потенцијал. Ово је прва пандемија изазвана коронавирусом, то је дефинитивно у историји човечанства, а да ће при крају 2021. бити овакав интензитет, нисам очекивао“, казао је члан Кризног штаба за РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Међутим, чињеница је да треба ту убацити све оно што је развој донео, и технологију, и брзе комуникације, брзо реаговање на нивоу света, брзо долажење до вакцине, у смислу да је развој одраније коришћен, па се брже дошло до вакцине. Све то је развукло епидемију, последица тога је значајно мања смртност, а с друге стране и натезање, продужавање ове ситуације“, додао је он.

Овај стручњак истиче да је неопходан „глобални одговор“.

„Глобални одговор је апсолутно неопходан, присуство вируса било где на планети обезбеђује његов опстанак, његове мутације, и враћање назад. То је суштина. Зато СЗО и инсистира на масовној имунизацији читавог света равномерно. Ако имате поједине земље које се сасвим солидно штите, са високим обухватом, и имате континент који није досегао, тј. сада евентуално досеже двоцифрен број, ви ћете непрекидно имати вирус који циркулише и мења се, зато и јесте ово глобални одговор“, навео је епидемиолог.

Он се осврнуо и на то што нису све вакцине против коронавируса признате у свим земљама света.

„По Међународном здравственом правилнику то није нигде потпуно регулисано до краја на овај начин како ви говорите и очекујете. Свака земља има регулаторна тела, било да су у земљи, било да су наслоњена на неко регулаторно тело, као Европска медицинска агенција. Ми имамо домаћу Агенцију за лекове, врло смо високо развијени по том питању, што је нама обезбедило да имамо регистровану и руску и кинеску вакцину, и остале, самостални смо, и то је са наше стране добро планирање по мени“, казао је Кон.

„С друге стране, није очекивано било да ће у међународним размерама вакцине које признају земље које су чланице УН и СЗО бити непризнате од других земаља, то се десило – могло је да се претпостави, али до сада оваквих искустава није било“, додала је она.

Такође је говорио и о мерама у време пандемије.

„Ја могу само своја искуства да кажем, готово да не постоји догађај у току читаве пандемије о ком се није промишљало још 2006, укључујући политичка превирања, потенцијални криминал, злоупотребе“, навео је Кон.

„Углавном су сви закони о ванредним ситуацијама везани за министарство унутрашњих послова, тако и код нас, то није профункционисало у току ове пандемије, то само показује да није довољно увежбано, вежбање и припремање, деск тјебл вежбање, на столу или на терену – такве припреме су неопходне, иначе људи не знају да се све ово што смо доживели заиста може очекивати на самом почетку природне катастрофе, ово јесте природна катастрофа, нема разарања као у земљотресима, поплавама“, додао је он.

Др Кон се осврнуо и на појаву омикрона.

„Драматичне неке промене заиста не очекујем. Оно што очекујем у овој ситуацији је да се поштују мере које су на снази. На трговима што је планирано не може да подржи ниједан епидемиолог нити лекар из Кризног штаба. Јасно је да је притисак велики, сматра се да треба да се допусти, не могу да прејудицирам. Морам да кажем, ризик је неупоредиво већи за оне који иду а нису вакцинисани, заштићени или преболели, ако нису примили трећу, постоји ризик. Носите маске, без обзира што на отвореном није обавезно. Неупоредиво се вирус брже преноси, четвороструко брже за недељу дана“, истакао је епидемиолог.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС