Србија

ЊЕНЕ РЕЧИ ЋЕ ВАС РАЗБЕСНЕТИ: Ево шта је министарка Кисић рекла о СНС скупу у Арени

Кризни штаб за борбу против коронавируса састао се данас на, како је у меидјима саопштено, хитној седници на којој се расправљало о новом, омикрон соју коронавируса, али и о потенцијалном померању зимског распуста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Кисић Тепавчевић: Кризни штаб је донео одлуку да сви путници који долазе из Замбије, Јужна Африке и Мозанбика, те Лесота, Малавија, Боцване, Зимбабвеа морају да раде ПЦР тест на аеродрому. Чак и ако су негативни иду у карантин 14 дана. Ову смо реченицу сви изрекли више хиљада пута: свако да апелује на своје пријатеље да се вакцинишу.

О окупљању СНС у Арени:

Пандемија траје већ 21 месец, и ми морамо да научимо да живимо са овим вирусом. Надали смо се да ће до сада нестати, али то се није десило, и све је мања вероватноћа је да ће се то десити. За било коју врсту окупљања, прослава, треба да водимо рачуна да ми и наша околина будемо заштићени. Шта то значи – вакцинисање.

О омикрон соју:

Коронавирус има одређене потенцијале ка антигенским мутацијама, овде је примећено више мутација него у другим сојевима, преко 50 – а 10 на делу где се веже сам вирус на ћелију. Колико су значајне? У овом моменту то не знамо. У Јужној Африци није забележен тежи случај обољевања. Не знамо да ли се вирус брже преноси. Постојеће вакцине покривају све сојеве, али изгледа да ће се измењати сва слова алфабета. Да ли ће доћи код нас? Извесно је да хоће.

Подсећамо, омикрон сој идентификован је ове недеље у Европи, најпре у Холандији. Светска здравствена организација сазвала је хитну седницу на којој је одлучено да се развој соја помно прати, како би се утврдиле његов утицај на становништво.

Извор: Нова