Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Припрема се акт о додатној помоћи: Ко добија новац? Ево шта треба да знате!

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић каже да се припрема одговарајући акт којим ће се дефинисати давање помоћи незапосленима.

Ову помоћ недавно је најавио председник Србије Александар Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мартиновић је одговарајући на питање Тањуга које ће категорије незапослених добити ову помоћ и када, рекао да се очекује доношење акта који ће регулисати све детаље.

„Очекујемо да ће Влада Србије то јасно дефинисати, а Национална служба за запошљавање ће поступати по томе“, рекао је Мартиновић.

Подсетимо, председник је гостујући на РТС-у најавио додатну подршку за незапослене – сем 60 евра које добијају сви пунолетни грађани, они ће добити још 60 у јуну.

„Дакле, дајемо укупно 120 евра за незапослене у овој години“, нагласио је Вучић.

Подршка за запошљавање

Национална служба за запошљавање (НСЗ) расписала је 13 јавних позива/конкурса, путем којих ће кроз директну финансијску подршку послодавцима и незапосленим лицима бити укључено више од 18.000 незапослених лица.

Како се наводи у саопштењу НСЗ-а, за ове намене, а ради реализације мера активне политике запошљавања, опредељено је 5.750.000.000 динара, од чега се 550.000.000 издваја за особе са инвалидитетом.

Као и претходних година тежиште ће бити на теже запошљивим категоријама лица у које спадају: млади до 30 година старости без завршеног средњег образовања, старији од 50 година, Роми, особе са инвалидитетом, дугорочно незапослени, корисници новчане социјалне помоћи и жртве породичног насиља.

Већина јавних позива/конкурса биће отворена до 30. новембра ове године, а за подношење захтева за мере намењене особама са инвалидитетом 31. децембар.

Јавни позив за доделу субвенција за самозапошлавање биће отворен до 17. маја 2021. године, а рок за подношење захтева потенцијалних извођача јавних радова истиче 10. маја, каже се у саопштењу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг