Србија

УДАРНО! Корак ка „Великој Албанији“? Тирана и Приштине укинуле прелазе

Албанија и тзв. Косово укинуће граничну контролу.

Ова вест, и најаве појединих званичника да је то прави пут до тога да се „не доживљавају као две различите државе“ прошле су потпуно мимо радара Европске уније, и сви оних који позивају на сарадњу и упозоравају да је регионална стабилност приоритет Западног Балкана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Приштина олакшава пролаз Тирани, а Београду уводи мере реципроцитета око регистарских таблица, па је логично питање: треба ли да се забринемо због ових најава, посумњамо да је то корак ка „великој Албанији“, или је то процес који олакшава Западном Балкану? Владе тзв. Косова и Албаније одржале су пре пет дана заједничку седницу на којој је потписано 13 споразума, и донета одлука да ће граничне контроле бити укинуте. Остаје да се то и спроведе у дело, и да пре тога министарства заврше процес комплетирања документације, наводи „Блиц“.

И можда то, мада је мало вероватно, не би било вредно спомена да један од званичника који је био на седници није рекао да верује да је то корак ка томе да Приштину и Тирану доживљавају као део једне државе.

И то министар албанске полиције Бледар Чучи, док је објашвавао како ће замисао изгледати на терену, да ће на граничним пунктовима бити постављене камере које ће служити за праћење улазака и излазака.

„Верујем да смо на правом путу да почнемо да доживљавамо олакшану циркулацију, а да нас не доживљавају као две различите државе“. рекао је Чучи, а пренео албански Јуроњуз.

У истом „пакету“, истога дана, дошла је и најава о уједињењу Приштине и Тиране, и то од премијера Албаније Еди Раме. Рекао је како верује да ће се Албанија ујединити са Косовом, открио да би гласао за то на референдуму, али да не зна када ће се то догодити.

„Ако ме питате хипотетички о мирном референдуму о националном јединству, прекршио бих закон о тајности гласања, кажем отворено, гласао бих за. У случају да питате да ли ће се ово десити или не, пошто ме провоцирате, то ће се десити, када – не знам, али ће се десити једног дана“, рекао је Рама на заједничкој конференцији са премијером тзв. Косова Албином Куртијем.

Албански премијер нагласио је и да онима који ту његову изјаву могу тумачити као “захтев” за стварање Велике Албаније треба рећи да се “гатарама не суди”, а Курти рекао да „национално уједињење није нешто што се решава, већ се бира“.

Све ово се чује и дешава тек што су Приштина и Београд ставили тачку на кризу која је избила због увођења мера реципроцитета за возила из Србије, и упркос добро познатој чињеници да Београд има границу само са Албанијом.
Упадљиво је ћутање Европске Уније на ову тему, мада Тирана покушава да постане део ЕУ, а питање граница је тема која увек постаје претња по стабилност.

Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику каже за Блиц да постоје два аспекта приче.

„Укидање граничних контрола измеђју Албаније и Косова могло би да се подведе под иницијативу „Отворени Балкан“ да је Косово држава са међународно признатим границама. Пошто није, овај потез је само резултат договора Раме и Куртија у сврху побољшања међусобних односа и олакшаног кретања људи и робе“, истакла је Грубјешић.

За разлику од ње, Душан Јањић каже за „Блиц“ да је ово корак ка уласку Приштине у „Отворени Балкан“.

„Нема разлога за бригу. Чланства у ЕУ нема без озбиљних припрема, а мени се чини да је ово корак ка томе. Ово је добро за економију, јача целу регију, и припрема све актере за уазак у ЕУ“, напомиње Јањић.

Прича да је то корак до велике Албаније је нереална, сматра Јањић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс