Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО МИНИСТАР МАЛИ: „Позивам све да се пријаве до 15. априла“

До краја априла завршамо прелазни период увођења новог система фискализације, каже министар финансија Синиша Мали.

„Ми већ пар дана радимо на овим системима, сада се приближавамо крајњим процесима. Позивам све привреднике да се пријаве, крајњи рок је 15. април. Држава даје 100 евра за сваког привредника и још 100 евра за сваки фискални уређај. За привреднике је најважније смањење сиве економије“, рекао је Мали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сви они који раде у јавном сектору, морају да се информишу око новог начина формирања електронских фактура, истакао је министар данас на скупу организованом ради обуке за локалне самоуправе „Примена система електронских фактура“.

Догађај се, како је раније саопштено, одржава у организацији Министарства финансија и НАЛЕД-а, а учешће су, сем министра Малог, узели државна секретарка у Министарству државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић и председник општине Стари град Радослав Марјановић.

На тему „Правни оквир за е-Фактуре и практичне импликације новог Закона“, говори адвокат и саветница у Јединици за подршку координационој комисији за инспекцијски надзора НАЛЕД-а Јелена Мићић, док на тему „Приказ система за електронско фактурисање“ говори начелница Одељења финансија у Градској општини Сурчин Биљана Бранковић.

Буди еФискализован

Нови модел фискализације подразумева коришћење електронског фискалног уређаја, путем којег ће обвезник фискализације у тренутку промета на мало, укључујући и примљени аванс за будући промет на мало, издавати фискални рачун са QR кодом.

Период преласка на нови систем траје од 1. новембра 2021. године до 30. априла 2022. године.

Од 1. октобра порески обвезници путем портала еПорези могу да пријављују пословни простор и пословне просторије у којима обављају делатност, за које је неопходно поседовање фискалног уређаја.

Такође, од 15. октобра до краја јануара 2022. године преко сајта Пореске управе, сваки порески обвезник може да се пријави за субвенцију Владе Србије – 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају, при чему ће они који нису у систему ПДВ-а добити за 20 одсто већу субвенцију за касе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92