Свет

Велики обрт! АМЕРИКА МОРА ДА ОТКРИЈЕ СТРАШНУ ИСТИНУ УКРАЈИНИ!

Фото: Јутјуб

Администрација Џоа Бајдена требало би да стави до знања Украјини да САД и НАТО нису спремни да му притекну у помоћ у случају напада Русије!

Семјуел Чарап, сарадник непрофитне организације Ранд каже да украјински председник Володимир Зеленски не добија праве савете и информације од западних лидера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Они му никако неће пренети идеју да неће бранити Кијев од руске агресије. Када би помогли Зеленском да схвати ову истину, све би се преокренуло ток!“, каже Чарап.

Иако амерички политички аналитичари за међународна питања позивају Бајдена да пружи већу подршку Украјини и изнесе нове претње руском лидеру Владимиту Путину, такви поступци могу имати супротне резултате.

Са војне тачке гледишта, Зеленски је у слабој позицији. Руска инвазија ће донети катастрофалне последице његовој земљи, многи људи ће погинути, а Москва ће, врло могуће, једноставно заузети и припојити територије. Ако украјински председник рачуна на западну подршку и спас, вероватно ће бити дубоко разочаран. Оно што Украјини сада треба јесте искреност у вези са тренутном кризом, а не гласна америчка уверавања, сматра Чарап.

Међутим, како наглашава директор Кенан института у Међународном центру Вудро Вилсон Метју Ројански, Зеленски је можда тога свестан а и можда „није уверен у намеру Русије да изврши инвазију“. Или је можда спреман да преузме тај ризик. Одабравши да се бори против Путина уместо да му се преда, Зеленски би могао да добије подршку народа коју сада нема.

Ипак, Бела кућа мора директно и недвосмислено да каже да је Зеленски потпуно свестан опасности тренутне ситуације и вероватне реакције Сједињених Држава у случају Путинове акције. Да ли Зеленски жели да ризикује, на њему је, али не би требало да буде нејасноћа у америчкој позицији, сматрају експерти.

После Бајденовог разговора са Путином, саветник за националну безбедност Џејк Саливан је предложио да САД и њихови европски савезници ангажују Москву „у широј дискусији која обухвата стратешка питања, укључујући нашу стратешку забринутост у вези са Руском Федерацијом и стратешке бриге Русије“.

Уосталом, САД и њихови савезници у НАТО-у ће морати озбиљно да размотре уклањање питања чланства Украјине са дневног реда. Страхови Русије од проширења НАТО-а могу бити претерани, али и реални, и све док постоји могућност чланства Украјине у НАТО, стабилности у региону неће бити, а експлозивни фактор ће остати у односима Вашингтона и Москве.

Ако САД и НАТО нису спремни да бране Кијев пред актуелном руском агресијом, мало је вероватно да ће се нешто променити у будућности. С обзиром на потенцијал за сукоб, поставља се питање да ли је Вашингтон заиста спреман да ризикује рат са нуклеарном силом над земљом удаљеном хиљадама миља и која је од малог стратешког значаја за Сједињене Државе?

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/the hill