Свет

ЕВРОПА ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ ОДОБРАВА СЕВЕРНИ ТОК 2? Руски експерт изнео шок сценарио! Ево шта се дешава!

Које су политичке одлуке биле примарни извор ове кризе – и да ли ће Европа успети да се сачува од смрзавања ове зиме?

Година 2021. ући ће у историју као јединствен временски период за тржиште гаса. Многе околности су се догодиле или поклопиле први пут у историји – и то је довело до колосалних последица по целокупну европску, па и светску економију. Које су политичке одлуке биле примарни извор ове кризе – и да ли ће Европа успети да се сачува од смрзавања ове зиме?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европско тржиште гаса се 2021. окренуло наглавачке. До тада, традиционално су тражња и цене на спот тржишту гаса расле до зиме, до грејне сезоне. Летњи период је био повољан за куповину гаса у европским подземним складиштима. Чак и узимајући у обзир трошкове складиштења гаса, то је био профитабилан посао за трговце гасом: лети су куповали јефтин гас, пумпали га у складиште, а зими продавали скупље.

Међутим, 2021. године ствари су кренуле потпуно другачије. Парадоксално, цене гаса су почеле да расту од почетка пролећа. У марту 2021. хиљаду кубних метара коштало је мање од 300 долара, али је у мају цена отишла на 350 долара. До почетка лета гас на тржишту фјучерса је порастао на 400 долара, а до краја лета на 600 долара.

У септембру је дошло до још оштријег скока – до 800 долара, ау октобру је било могуће пробити 1.000 долара и скоро достићи 2.000 долара за хиљаду кубних метара. Историјски рекорд цена гаса у Европи постављен је и пре почетка грејне сезоне. Други врхунац – скок цена изнад 2.150 долара – догодио се са првим мразевима у Европи, средином децембра са логичним снажним повратком услед загревања.

„Ове године се одједном спојило неколико фактора, што је довело до огромне несташице гаса и повећања цена“, каже Игор Јушков, стручњак са Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације и Фонда за националну енергетску безбедност. Први од њих је растућа потражња за гасом из Азије и посебно Кине, чија је привреда прва почела да се опоравља након пандемије.

„Кина се понаша као усисивач који усисава сав слободни гас“, каже стручњак. Логично је да је скоро сав ТПГ пројурио поред Европе у Азију. Несташица гаса у Европи довела је до поскупљења.

Други фактор су ветроелектране, које су такође донекле изневериле европско тржиште енергије.

„Током 2021. ветротурбине су произвеле знатно мање електричне енергије у Европи него претходних година. Јер година није била јако ветровита“, каже стручњак. Када нема енергије ветра, морате сагорети више угља и гаса.

Погрешна процена

Четврти фактор је време. После дуге ледене зиме, дошло је спарно лето. За климатизацију је било потребно много струје, па се лети није дешавао уобичајени пад потражње и цена гаса.

„Европске компаније почетком лета биле су веома неопрезне и нису пумпале гас у подземна складишта – сматрале су да је ненормално да гас буде скупљи лети него зими. Веровало се да треба да се сачека и да ће се ситуација нормализовати. Тада је цена порасла на 500, а многе компаније су одлучиле да је ово врхунац цене и да треба још мало сачекати. Међутим, опет су се погрешили – цене су још више порасле, па је у подземна складишта пре грејне сезоне упумпано врло мало гаса“, објашњава Јушков.

Истовремено, у Европи се нису појавили нови извори гаса. Напротив, сопствена производња гаса у ЕУ опада – и то је пети фактор који је утицао на цену горива.

„Поља у Северном мору се исцрпљују, а рударство у Норвешком и Баренцовом мору је скупо. У исто време, европске бирократе врше притисак на компаније са потребом за енергетском транзицијом. Средином године дошло је до значајне одлуке – холандски суд је тужио Шел и наложио компанији да пооштри свој програм декарбонизације. Због овог притиска, многи се једноставно плаше да улажу у производњу гаса“, каже Јушков. Добављачи из других земаља (Алжир, Норвешка) не повећавају залихе из својих разлога.

Тако су Европљани постали активнији у куповини гаса од Русије. У првој половини године Гаспром је извезао 100 милијарди кубних метара гаса – рекордна цифра. Међутим, од септембра, када су цене почеле нагло да расту, потражња Европљана је опала.

Прескуп гас по спот ценама

„Наш извоз је опао не зато што Гаспром не жели да продаје, већ зато што Европљани не могу да приуште тако скупи гас“, каже Јушков.

Европљани су преузели све уговорене количине гаса од Гаспрома, јер је уговорна цена везана за спот тржиште, али долази са попустом (коефицијент смањења) и кашњењем од шест до девет месеци. Међутим, количине прекорачене у уговору се продају по спот цени. А Европљани нису спремни да узимају руски гас по спот тржишним ценама – прескуп је.

Отуда се показало да је велика тражња довела до несташице гаса и раста цена, а повећање цена до пада тражње. Многи произвођачи азотног ђубрива, хемијска постројења и фарме у Европи су се једноставно затворили.

У новој 2022. години мало је вероватно да ће се ситуација много променити.

„Ако говоримо о трговини фјучерсима на берзи, онда ћемо ове зиме видети нове рекорде цена. Цена хиљаду кубних метара може достићи и до 3.000 долара, јер најинтензивнији период грејне сезоне тек предстоји, реч је о другој половини фебруара и марту. Најгоре што може да се деси је мраз у марту. До овог тренутка гаса у подземним складиштима нема, односно Европа губи још један извор гаса“, каже Игор Јушков.

Овим темпом ће подземна складишта у Европи највероватније бити испражњена крајем јануара, а како ће повећати садашњи увоз није сасвим јасно, рекао је руски стручњак.

Две опције

Међутим, постоје опције. Прво, у јануару-фебруару руски ТПГ са Јамала може доћи у Европу. Друга опција је покретање Северног тока 2. За руски гасовод, 2021. је такође била посебна година. Ове године, упркос санкцијама, гасовод је у потпуности завршен. Штавише, до 1. јануара оба цевна огранка су у потпуности напуњена гасом и, са техничке тачке гледишта, потпуно су спремна за рад.

С друге стране, Европљани су пронашли бирократски трик да одложе издавање сертификата за Северни ток 2 до касног лета или чак до јесени. Европском регулатору није одговарала регистрација оператера цеви – Норд Стреам 2 АГ – у Швајцарској, компанија мора да се пререгиструје у Немачкој. Тек након тога ће се наставити процес сертификације, и то од нуле.

Пуштање Северног тока 2 ове зиме без сертификације могуће је у два случаја. Први – ако се испостави да је транзит гаса кроз украјинску цев из овог или оног разлога блокиран, каже Јушков. На пример, то би могло бити да Кијев краде гас из транзитне цеви или да дође до велике хаварије у украјинском делу. У овом случају, Гаспром може да отпочне испоруку гаса Европи преко Северног тока 2 како би испунио своје уговорне обавезе.

Друга опција је да сами Европљани дају зелено светло за покретање Северног тока 2 под плаштом техничког тестирања гасовода, како је би испало да су били принуђени да се понизе. То је могуће у случају великих мразева и критичне несташице гаса на украјинском или европском тржишту.

Шта ће бити по завршетку грејне сезоне? Сви фактори који утичу на цену гаса остаће и 2022. године. Још се не виде предуслови за промену ситуације, рекао је Јушков. Поново ће се испразнити подземна складишта, ТПГ се неће враћати у Европу и неће се појавити други „нови“ гас. Много ће зависити од времена – да ли је лето топло или мирно. Због тога мислим да ће потражња за гасом бити велика током 2022. године“, закључује извор.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/vz.ru