Здравље

Стигло упозорење! Доктор Тасић о СИМПТОМИМА ОМИКРОНА којих се сви плаше: ОВО СУ ЗНАЦИ ДА ВАМ ЈЕ КОРОНА НАПАЛА СРЦЕ!

Професор Тасић истиче да је вакцина најбоља превенција против ковида и апелује на све кардиоваскуларне болеснике да се вакцинишу

„Ковид и кардиоваскуларне болести су као два јахача апокалипсе, иду руку под руку и на жалост остављају несагледиве последице“ – упозорава др Небојша Тасић, помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ и председник Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога (ХИСПА).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Тасић каже да велики број људи који су прележали ковид има за последицу оштећења срца и крвних судова, а најдоминантије обољење је упала срчане марамице.

– Значајан број болесника има и поремећај ритма, срчану слабост и упалу срчаног мишића, тзв. миокардитис. На жалост, један број болесника као последицу ковида, неретко удруженог с другим хроничним болестима, имао је инфаркт или шлог – каже др Тасић за „Блиц“.

Упала срчане марамице је најчешће краткотрајна упала која се излечи још током трајања инфективног обољења и најчешће не изазива теже последице. Али, када дође до појаве веће количине течности око срца онда је потребно интензивније лечење.

– Највећи број болесника има мању упалу која се залечи, а знамо да је постојала тако што на срцу остају тзв. фиброзне траке, односно прираслице. Најчешћи симптоми који су аларм јесу пробадање у грудима, али се често јављају и поремећаји ритма, јер вирус оштећује и спроводни систем срца – каже др Тасић.

Професор Тасић истиче да је вакцина најбоља превенција против ковида и апелује на све кардиоваскуларне болеснике да се вакцинишу.

Професор Тасић упозорава да је тренд да пацијенти купују антивирусне лекове у апотекама и узимају их сами без надзора лекара, што сматра апсолутно неприхватљивим.

– Знам да су редови у ковид амбулантама огромни, али узимање лекова без лекарског упута може имати велике последице. Није реч само о лековима, већ и о витаминима и суплементима које људи дозирају према свом нахођењу. Не може Гугл бити лекар! Ништа се не може узимати на своју руку. Људи нису свесни да и прекомерна и неадекватна употреба електролита, витамина и осталих суплемената може довести до хипервитаминозе која може бити веома опасна – каже др Тасић.

Др Тасић истиче да да је теорија да је омикрон „лаган вирус“ апсолутно неистинита и да је потребан максималан опрез у смислу свих мера заштите.

– Пре свега вакцинација, затим јачање имунтитета, адекватан одмор, избегавање стреса, хидрација… То су главни предуслови да дочекмо овај вирус спремни. Јер овим темпом неминовно је да ће комплетна популација у једном тренутку бити заражена овим вирусом – каже др Тасић.

Др Тасић упозорава да ни постковид синдром није безазлен и лаган, те да и омикрон сој, слично као и делта, доводи до тешких оштећења срца и крвних судова, бубрега, неуролошких оштећења, проблема са слухом, опадања косе и многих других проблема.

– Због тога и особе које су прележале лакши облик ковида морају бити јако опрезне у постковид периоду у смислу лаганије исхране, адекватног одмора, избегавања теже физичке активности. Као најважније истичем посету свом лекару, како опште праксе, тако и кардиологу ради процене евентуалних оштећења које је вирус направио, чак и ако особа није имала тегобе – каже др Тасић.

Професор Тасић истиче да су лекари како у Србији, тако и у региону и свету, веома забринути за „постковид еру“.

– Припремамо се за оно што ће тек доћи кад ковид прохуји кроз наш организам. Предстоји нам једно ново доба које морамо дочекати спремни, тако да већ у априлу имамо међународни конгрес у Бијељини, а имаћемо учеснике из целог света. Надам се да ћемо се спремно суочити са предстојећим проблемима – каже др Тасић.

Сваки други човек, независно од пандемије, умире од кардиоваскуларних болести, а корона је само поспешила и убрзала како оболевање, тако и умирање од кардиоваскуларних болести. Републички завод за статистику објавио је податке да је протекле године преминуло чак 74.000 људи, двоструко више него претходних година.

– Не само у нашој земљи, већ и у целом свету, статистика је показала тзв. „вишак смртности“ , односно да је ковид неупитно довео до повећања броја преминулих. Тешко је разлучити када је ковид директни узрочник смртности, а када је удружен с другим компликацијама, али неминовно је да смо у тешком добу за човечанство јер пандемија немилосрдно односи животе – каже др Тасић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс