Здравље

Обратите пажњу! НЕ КУПУЈТЕ ВИШЕ ОВО МЛЕКО! Др Перишић УПОЗОРИО на ОПАСНУ супстанцу

Foto: pixabay.com

Није опасна млечна маст за холестерол и срце, опасан је тај бетаказеоморфин, рекао је Перишић

Гастроентеролог проф. др Војислав Перишић причао је на К1 о млеку и његовим благотворним, али и штетним дејствима. Најважниије је препознати које млеко је најздравије, и знати где га купујемо, какве краве су га дале. У супротном, упозорио је он, млеко може садржати супстанце које су штетне за кардиоваскуларни систем, јетру и срце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Значајно је да људи знају о млеку, многи кажу да је млеко опасно, не само због алергија него и других појава. Сада се прича о типовима млека, млеко А1 садржи бетаказеин из ког може да се направи опијат казеоморфин, у А2 млеку га нема – рекао је он.

Које краве дају боље, а које лошије млеко?

– Јесте видели оне мале краве, зову их бушице? Оне праве А2 млеко, без казеоморфина, и то млеко је здравије јер не ствара опијатно дејство током варења. То дејство утиче даље на болести срца, хипертензију, јетру… Велике краве праве А1 млеко, оно само по себи није добро, али га оне праве у великој количини па се исплате. Један мој пријатељ има краве на Златару, и купио је једну серију крава. Погледам ја две, жгољаве, мале, никакве. Каже ми да зими не морају у шталу, праве мање млека али је оно здравије – рекао је доктор Воја и објаснио шта то заправо значи.

– Говоримо о активним хемијским супстанцама, у процесу варења из казеина се стварају једињења биолошке активности која се одлично апсорбују, иду право у крв и мозак, а имају опијатно дејство. Просечна крава у Србији, 70 одсто је А1. Ми смо изгубили у сточарству корак са популацијом крава које дају здраво млеко. Знате ли где нема бетаказеина? У козјем и овчјем млеку, народ каже здравије је и то је тачно – казао је он.

Професор Перишић је раније објаснио какав јогурт није здрав, и како да препознамо лажни сир направљен од зејтина, а сада је изнио и једну занимљиву тезу везану за мајчино млеко.

– У млеку мајке дојиље, прва два месеца има А1 казеина. Беба долази на свет, природа је све наместила, након два месеца престаје да га прави јер више није потребан. Беби је то дејство потребно јер је долазак на свет ужасна промена и стравичан стрес. Е зато, млеко умирује прва два месеца, а онда се тип казеина у мајчином млеку мења. Откуд грчеви код беба? Моја теза, и не само моја, је да је то реакција страха на ситуације из спољашњег света. Родитељи морају да разумеју, у мом селу, када снаја роди дете, њен задатак је само да га храни, купа, пева му, прича му… Окружи га љубављу и топлином. А сада мајке имају још по пет послова, служе читаве породице, иду на посао, воде рачуна и о емоцијама према мушкарцу, преплављене су обавезама поред детета, та анксиозност преноси се на бебу. Бебе по селима немају колике – рекао је он.

Где и како наћи А2 млеко, и сам професор Перишић признаје да је компликовано питање.

– Краве се у Европи могу наћи на локалу, на Исланду, на острвима између Енглеске и Француске. Само црне, ситне краве дају А2 млеко, оне што се шетају и зими, е оне дају право млеко – рекао је он и разбио и једну заблуду везану за „опасност“ из млека.

– Није опасна млечна маст за холестерол и срце, опасан је тај бетаказеоморфин – рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Фото: pixabay.com
Извор: Република.рс