Здравље

Стигло упозорење: УКОЛИКО ОСЕТИТЕ ОВЕ СИМПТОМЕ, ОДМАХ СЕ ТЕСТИРАЈТЕ! Никада их не бисте повезали са короном

Омикрон сој драстично је повећао корона бројке у нашој земљи, али и целом свету.

И даље имамо петоцифрене бројке на дневном нивоу, али чини се да полако падају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Кон је потврдио да смо „изашли из максимума“, а и координаторка ковид амбуланте Дома здравља у Суботици, пулмолог др Елизабета Врана каже да је смањен број прегледа. Она је такође упозорила и на два неочекивана симптома омикрона.

– Велики број прегледа је био јуче, али мањи него прошлог понедељка. Не можемо још да се опуштамо јер пацијенти који долазе код нас још увек имају клиничке слике на које треба обратити пажњу. У спорадичним случајевима се јављају симптоми које можда треба да нагласим, а то су несаница код одређеног броја пацијената или супротно од тога јесте да пацијенти много више спавају, чак и 24 сата – рекла је она.

– Клиничке слике још увек јесу блаже, лакши облик је сада у току, увек се јави неколико пацијената који заврше на болничком лечењу, али можемо рећи да је много лакше него што смо имали било који претходни талас – додала је она.

На питање да ли су сада старији угрожени, др Врана истиче да је „цело становништво угрожено, од деце, па до старих људи“.

– Сви могу да добију, омикрон се брзо шири и доспева и до оних људи који су затворени у кућама, тако да је мешовита популација око које се креће овај вирус – додаје она.

Она је поручила да иако је лакша клиничка слика, то не значи да можемо да скинемо маске и понашамо се као да вируса нема.

– Јесте да је клиничка слика лакша и да се понаша као један мало јачи вирус, код неких су стварно благе клиничке слике, али с обзиром на то кад би нама одједанпут дошло да бисмо ми скинули маске, да би нам цео град дошао на преглед, ми то као здравствени систем не бисмо могли да издржимо. Зато је потребно да се придржавамо мера, да би могао да функционише цео здравствени систем – закључује др Врана.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС/Srbijadanas.com