Здравље

НАУЧНИЦИ ОТКРИВАЈУ: Ево зашто неке особе НЕ МОГУ добити корону, иако су биле у контакту са ЗАРАЖЕНИМА

Постоји и научно објашњење за то…

Објављени су резултати нове студије у магазину „Натуре“, а у којима стоји објашњење зашто су неки људи отпорни на КОВИД-19 чак и ако живе с особом која је заражена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Интернационални тим лекара се уствари и даље нада да ће доћи до конкретног одговора на ово питање, а желе утврдити ради ли се можда о одређеним генима који би се требали проучавати како би се могли развити нови третмани који би могли помоћи у борби против болести.

– Та се група људи разликује од оних којима се имунитет успешно бори против вируса када се заразе или оних који доживе јако благе симптоме или су вакцинисани – рекао је др Дон Винх, специјалиста инфективних болести.

Ако се вирус не може спојити са станицама и множити се, имунолошки систем вирус уопште неће приметити. Научници мисле да се управо то може догађати код људи отпорних на вирус.

– Желимо сазнати ко су ти супер људи који су отпорни и зашто су отпорни – додао је др Дон.

Винх је стручњак из Канаде који је окупио оне који су били изложени вирусу, али се нису разболели и оне чији имунолошки систем не показује знакове продора вируса.

ШТА ЈЕ У ПИТАЊУ?

– Постоје особе које дођу у болницу болесне и то с јаким симптома, али у њиховом домаћинству постоји особа која је сасвим добро, која се тестирала и код које нису примећени никакви знакови инфекције – додаје те појашњава како се то може рећи након проучавања антитела и Т станица имунолошког система који ће открити је ли се он икада сусрео с вирусом природном инфекцијом – рекао је он.

Изјавио је и да је циљ овог пројекта развити третмане који могу ометати инфекцију на самом почетку, а мсатра да би биле пуно делотворније него вакцина, јер би могли да их користе и особе које не желе да се вакцинишу.

– Када бисмо могли прекинути тај иницијални процес, процес инфекције, могли бисмо и сазнати како пандемији стати на крај – појашњава Винх.

Како је већ окупио 1000 људи, план је да се упореди контролна група онима који су били изложени инфекцији, како би се идентификовали гени који могу превенирати развој и множење вируса.

Једном када се те генетске варијације утврде, фокус ће се пребацити на протеине које производе гени и питању нуде ли они заштиту од инфекције.

ЗАШТО ЈЕ ОВО ИСТРАЖИВАЊЕ ВАЖНО?

Кроз целу истоију човечанства постоје примери људи који су били изложени вирусима попут маларије, ХИВ-а и норовируса али се никада нису заразили.

– У свим овим инфекцијама видимо да постоје групе људи који су били изложени вирусу, али су ипак остали здрави, а онда молекули који су одговорни за отпорност су изоловани и неки су се користили у терапијама лековима – закључује доктор.

Извор: srbijadanas.com