Здравље

ИМАЛИ СТЕ КОРОНУ ПРЕ НЕКОЛИКО МЕСЕЦИ И ЈОШ УВЕК ОСЕЋАТЕ СИМПТОМЕ БОЛЕСТИ? Ево зашто се то дешава!

Према новом истраживању научници су дошли до закључка да дуги симптоми ковида могу бити изазвани услед оштећења виталног нерва, односно упалом вагусног нерва

Научници верују да би упала вагусног нерва могла да објасни неке од широког и наизглед неповезаног спектра симптома који могу да муче преживеле месецима након што су победили болест.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дуги ковид, кровни израз за симптоме у распону од неуролошких до проблема са варењем, срцем и плућима, збуњивао је научнике током пандемије.

Вагусни нерв је најдужи нерв у телу, повезује виталне органе укључујући мозак, срце, плућа и црева и контролише мишиће који се користе за гутање. Стручњаци га описују као „аутопут“ нервног система.

Нуачници су испитивали 350 пацијената како би утврдили да ли су њихови здравствени проблеми повезани са вагусним нервом.

Истраживачи су рекли да њихови налази, који нису објављени у потпуности, сугеришу да су структурне промене вагусног нерва „централна“ карактеристика дугог ковида.

Оштећење крвних судова изазвано коронавирусом такође је у великој мери повезано са дуготрајним ковидом, преноси Даилy Маил.

Умор, кратак дах и губитак мириса или укуса су најчешћи стални симптоми.

Да би испитали улогу вагусног нерва — отприлике 3 мм у пречнику — у дугом ковиду, лекари у Универзитетској болници Германс у Бадалони регрутовали су 348 оболелих.

Две трећине групе имало је симптоме сличне онима који су оштетили нерв – што се обично дешава кроз операцију, физичку повреду или тумор.

То укључује дијареју, убрзан рад срца, вртоглавицу, отежано гутање, проблеме са гласом и низак крвни притисак.

Даља испитивања 22 пацијента су такође показала да је нешто више од четвртине имало задебљан или упаљен вагусни нерв.

Скоро сви су, међутим, имали симптоме који се односе на дисфункцију вагусног нерва, укључујући дијареју, убрзан рад срца и вртоглавицу.

– Наши досадашњи налази указују на дисфункцију вагусног нерва као централну патофизиолошку карактеристику дугог ковида – додали су лакари.

Др Давид Страин, виши клинички предавач на Медицинском факултету Универзитета у Ексетеру који није био укључен у студију, рекао је да то доприноси растућим доказима да су барем неки дуги симптоми ковида „посредовани директним утицајем на нервни систем“.

Рекао је:

„Сасвим је могуће да су људи подложни оштећењу нерава у највећем ризику од дуготрајног ковида.

Он је рекао да се лекови који се користе за лечење оштећења вагусног нерва могу узети у обзир за дуготрајан ковид.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс