Здравље

НЕМАТЕ СИМПТОМЕ, А ПОЗИТИВНИ СТЕ НА КОРОНУ? Ево шта се дешава!

Вероватно сте већ чули за случајеве да су људи позитивни на коронавирус, а немају симптоме? Лекари у том случају кажу да је реч о мртвим ћелијама вируса

Лекари обајашњавају да је могуће да особа буде позитивна и седам дана након изолације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Неко ће бити позитиван и након седам дана изолације, али у принципу, они који изађу након тог периода, а задња три дана немају симптоме, могу да иду да раде и не могу да пренесу вирус на друге, кад је реч о општој популацији и здравом колективу. Не би требали да идете међу старије и имунокомпромитоване без маске, јер за њих постоји највећа опасност. Ако је реч о здравственом раднику који се враћа на оделење где леже болесници са леукемијом, малигнитетима под терапијом, трансплантовани или у старачки дом, онда се након седам дана тестирају и морају да имају негативне налазе да би се вратили на посао, а неколико дана и кад се врате на посао носе ФФП2 маске – каже проф. Јасмина Вранеш.

ПЦР у високим циклусима свог рада може да прикаже позитиван налаз и две недеље након клиничког оздрављења.

– Није исто ако сте на ПЦР-у позитивни у 17. или у 37. циклусу и није исто кад се тај део споји са анамнезом: јесте ли тек ушли или излазите из инфекције, у којој фази болести сте тестирани, јесте ли вакцинисани итд. Ако вам узорак у брису има пуно вирусног материјала, онда ПЦР метода мултиплицира и у 15. циклусу прогласи вас позитивним. То је знак да сте позитивни и изразито заразни. Али ако сте већ прележали и клинички оздравили и имате још увек вирусне честице, које могу да буду честице мртвог вируса у назофаринксу, ПЦР тај узорак препознаје као позитиван тек у нпр. 38. циклусу. Налаз ће вам бити једнако позитиван као и овај у 15. циклусу, али нисте више заразни – описује епидемиолог др. Мирослав Венус.

– Прећутно се узима да је позитивна особа заразна негде до 28. или 30. циклуса, али то нигде нећете видети написано. Као што ни за серолошко тестирање није прецизирано колико антитела је довољно да знате да сте сигурно заштићени“ – открива др. Венус за Вечерњи лист.

 

 

 

 

 

 

Извор: пословни.хр