Русија

Запад у страху! ПУТИНОВИ БОДЕЖИ ИЗ КАЛИЊИНГРАДА ЗА 7 МИНУТА РАЗОРИЋЕ СРЦЕ НАТО ПРЕСТОНИЦА!

Фото: Јутјуб

Путујући брзином 10 пута већом од звука, ракета не оставља времена системима противваздушне одбране да реагују

САД су забринуте због појаве руских ловаца МиГ-31К са ракетама „веома сличном кинжалу“ у Калињинградској области. Магазин Форбс сматра да је реч о „претњи одмаздом” и напомиње да је снага „Бодежа” тридесет пута већа од снаге бомбе бачене на Хирошиму. Ове ракете, лансиране са Балтика, моћи ће да долете до већине западноевропских престоница за само седам до десет минута, напомиње аутор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када су амерички падобранци почели да пристижу у Пољску у понедељак као одговор на гомилање руских трупа у близини украјинске границе, снимак руског авиона МиГ-31К који слеће са пројектилом веома сличном хиперсоничном „кинџалу“ објављен је на Телеграму. Снимак је забележен у Калињинградској области, која се налази на Балтичком мору и граничи се са Пољском и Литванијом.

Руски МиГ-31Ц са балистичком ракетом Кинжал примећен је 7. фебруара приликом слетања на аеродром Чкаловск у Калињинградској области. Ово је веома необично јер МиГ-31 тамо нису базирани.

Путујући брзином 10 пута већом од звука, ракета не оставља времена системима противваздушне одбране да реагују. Претпоставља се да „Кинжал” пружа прецизне ударе и може да погоди покретне мете помоћу радарске главе за самонавођење. Руски војни експерти наводе да је ракетни систем „Кинџал“ заправо ваздушна верзија ракетног система копненог базирања „Искандер“.

Реч је о авионској високопрецизној хиперзвучној ракети која може да носи и нуклеарне бојеве главе. Има домет вец́и од две хиљаде километара и може да нанесе ударе без уласка у зону противваздушне и противракетне одбране противника.

У руској бази у Калињинградској области МиГ-31К обично нису распоређени. Штити их моћна група копнених снага, као и руска Балтичка флота и ракете Искандер кратког домета са нуклеарним оружјем. Већина од 50 авиона у бази су старији Су-27 и Су-24, додуше, тамо се постепено пребацују нови Су-30СМ и Су-35С.

Шта је толико уплашило Американце? Аналитичари процењују да је размештање МиГ-31К у Калињинграду највероватније циљано упозорење НАТО-у. Претња одмаздом је очигледна ако алијанса изненада размотри интервенцију као одговор на могуће руске војне акције у Украјини.

Како је твитовао војни аналитичар Роб Ли, „Бодежи“ лансирани из ваздушног простора Калињинградске области могу да стигну до већине западноевропских престоница и Анкаре. А ракете „Искандер“ испаљене у Калињинграду могу да стигну до северних предграђа Берлина. Даље, „кинџал“ је способан да погоди ове циљеве 7 до 10 минута након лансирања из ваздушног простора Калињинграда.

„Кинџале“ је јавности у марту 2018. године представио руски председник Владимир Путин, говорећи пред Федералном скупштином. Он је тада рекао да је хиперсонични систем „кинџал“ већ успешно тестиран, да „нема себи равног у свету“ и да налази се у војсци на југу земље.

Аналитичар часописа Нешенел интерест Дејв Маџумдар је нагласио да нико у свету нема балистичку ракету која се лансира из ваздуха и да због тога Москва има право када каже да „кинџал“ нема пандане изван граница Русије.

Експерт је скренуо пажњу на то да је ракета „кинџал“ направљена на основу ракета „искандер“, које могу „да маневришу током лета и да лете по непредвидивој путањи“. Та својства „искандера“, како је објаснио, отежавају противнику да их пресретне.

Ракете „кинџал“ су први пут представљене публици на Паради победе 2018. године, а пројектили су се појавили окачени на модернизоване авионе МиГ-31К.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/ forbes.com