Спорт

Свет у шоку! „ЈА САМ РАСИСТА!“ Скандалозан снимак министра који је Ђоковића депортовао из Аустралије

НОВАК Ђоковић је депортован из Аустралије одлуком Алекса Хоука, министра за имиграције који је, и поред одлуке суда да је Новаку неправедно одузета виза на аеродрому у Мелбурну, проценио да је најбољи тенисер света „опасан по здравље и ред државе“. Десет дана од те скандалозне одлуке, „Новости“ су пронашле скандалозан снимак који говори о томе какав је, заправо, Хоук.

Ђоковић је протеран из земље у коју је дошао на Аустралијан опен 2022. јер се велика већина тамошње јавности успротивила да било ко буде изузет од правила о вакцинацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Имајући у виду да се избори ближе, и то док актуелна аустралијска власт уопште не стоји добро према децембарски испитивањима јавног мњења, она је решила да се гласачима додвори тако што је преко поменутог министра спровела у дело депортацију „неподобног“.

Али, ко је, заправо Алекс Хоук?

Његовом биографијом позабавио се аргентински „Ла национ“, који је, поред осталог, својим читаоцима открио и следеће, пишући им на тему „Ко је човек који је протерао Ђоковића“:

„Овај 43-годишњак је имао највећи политички задатак у каријери када му је на столу била привремена Ђоковићева виза. Он је министар за имиграције у аустралијској Влади, коју води његов блиски пријатељ. Он је Алекс Хоук, унук Грка који су се борили у Другом светском рату, противник истополних бракова и велики заговорник капитализма …

Хоук вам је попут Френка Андервуда, из серије „House of cards“, ког тумачи Кевин Спејси. Колоквијалним речником, он је један „канцеларијски фрик“ који воли да у глави разматра шта све може да се деси у овом или оном сценарију. Целу каријеру је изградио као политички саветник, био је провинцијски одборник, али и председник Младих аустралијских либерала“, почиње аргентински лист причу о Хоуку.

Њу наставља следећим речима:

„Хоук је више него обичан пријатељ са премијером Аустралије, Скотом Морисоном. Они имају својеврсну ‘Библијску групу’ која се, како наводи аустралијска штампа, састаје сваке седмице још од 2007.

Хоук је, иначе, две године пре тога (грешка аргентинског листа; у питању је ипак 2002. а не 2005. година) постао председник Младих либерала. Добио је поверење да протера ‘лево крило’ партије, које је доминирало њоме 22 године. То му је био први велики успех. Али, аустралијска ТВ кућа АБЦ је том приликом, када су преузели власт са Хоуком на челу, емитовала снимак Младих либерала који певају ‘Ми смо расисти! Ми смо сек*исти! Ми смо хомофоби!“.

Скандалозан снимак Алекса Хоука, министра који је протерао Ђоковића

Иако се у наставку текста наводе и религиозни ставови Алекса Хоука, те подаци да је, по званичном уласку у Либералну партију, отишао у војску, где је догурао до чина поручника, а да сада живи са другом женом и двоје деце, те да навија за Вестерн Сиднеј Вондерерсе у тамошњој Премијер лиги, у редакцији „Новости“ нас је посебно заинтересовао поменути податак о скандалозном понашању Хоука као новоизабраног председника Младих либерала.

И, трагајући за тим 16 година старим снимком, са 17 година старог догађаја, успели смо да га пронађемо.

Налази се и пред вама. На минут и десет секунди од почетка, могу се видети Хоук и његови истомишљеници како скандирају поменуте речи о расизму, сек*изму и хомофобији, хвалећи се што су баш то што јесу:

И… Некада млади и нескривени расиста, мало више него деценију и по касније, решио је да из своје земље протера најбољег спортисту света. Јер је, како је то Хоуков правни заступник у спору на Савезном суду Аустралије открио, „постојала опасност да Ђоковић буде икона слободног избора“.

Имајући у виду ко је Новака протерао из Аустралије, можда не треба да чуди ни сама одлука, ни оваква аргументација…

 

 

 

Извор: Новости.рс